Trouwen, ja of nee?

trouwen ja of nee

Nathalie Driessen, relatiedeskundige en auteur van Handboek Liefde en Lust observeert.

Ongeveer driekwart van de jongeren wil uiteindelijk trouwen, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek in Relatie en Gezin aan het begin van de 21ste eeuw. Maar, zo meldt het CBS: mannen vanaf dertig jaar blijken minder behoefte te hebben aan trouwen en er komen steeds meer ongehuwd samenwoners bij, in plaats van huwelijken. Vervelend voor de romantici onder ons die wel willen trouwen, want als je partner er geen zin in heeft, kan dat een behoorlijke domper zijn.

Liever ongehuwd samenwonen
Laatst las ik een deprimerend artikel in HP/De Tijd. Daarin werd verkondigd dat trouwen met name tot scheiden leidt. En dat mensen niet meer trouwen vanwege de kinderen: ze zien het liefdesgeluk en het krijgen van kinderen vaak als twee afzonderlijke projecten. Ook het CBS meldt:
– De komst van kinderen is steeds minder vaak een reden om alsnog te gaan trouwen.
– Ongehuwd samenwonen lijkt vaker een definitieve keuze.
– Ongehuwde samenwoners die niet willen trouwen, noemen als belangrijkste reden dat het huwelijk ‘niets aan hun relatie toevoegt’.
– Jonge vrouwen die niet zijn getrouwd, noemen als belangrijkste reden dat hun man niet wil trouwen.

Van trouwen komt rouwen
Als we de media mogen geloven is scheiden tegenwoordig zelfs ‘in’. Landelijk strandt één op de drie huwelijken en in sommige randstedelijke gebieden gaat meer dan de helft van alle getrouwde stellen uit elkaar. Er zijn twee periodes waarin huwelijken meestal stuklopen: in de beginperiode waarin de kinderen nog klein zijn en gedurende de midlifecrisis.

Emotionele voordelen van trouwen
Kortom, weg met de romantiek. Als je dit alles zo leest, waarom zou je dan nog trouwen? Juridisch gezien is het al niet meer nodig: je hoeft maar even naar de notaris te gaan en kunt alles zonder te trouwen vast laten leggen. Toch dromen veel vrouwen nog altijd van een bruiloft. De jurk, de gasten, de taart en natuurlijk de aanstaande eega die hun de meest romantische dag van hun leven moet bezorgen, geven hun het grootste geluksgevoel op aarde.

Waarom eigenlijk? Traditionele waarden spelen hierbij natuurlijk een grote rol. Je kunt de naam van je man dragen, wat je misschien meer status kan gaan geven. Het feit dat een man jou als vrouw wil hebben en dat aan de buitenwereld kenbaar wil maken, kan voor sommige vrouwen meer zelfwaardering opleveren. Uiteraard is alles wettelijk goed geregeld met betrekking tot de kinderen, maar ook financieel. Het huwelijk geeft ook meer zekerheid. Je belooft elkaar eeuwige liefde en dat kan een goed gevoel geven. De ceremonie, mits goed uitgevoerd, is erg romantisch.

Emotionele nadelen van trouwen
Maar het huwelijk gaat niet alleen over rozen, dat weet iedereen. Wat zijn de nadelen van trouwen op emotioneel gebied? De huwelijksdag zelf kan al een hoop gedoe met zich meebrengen. Wie nodig je uit, je ouders die zich ermee gaan bemoeien, hoeveel geld geef je uit. Er ontstaan veel ruzies rond trouwen. Ook is trouwen tegenwoordig bijna (maar nog net niet) overbodig geworden, waardoor het wellicht minder interessant is om te trouwen als je kinderen hebt. Het voordeel van trouwen wordt namelijk tenietgedaan doordat je een samenlevingscontract kunt opstellen en voogdijschap kunt aanvragen bij de rechtbank.

Wat als hij niet wil?
Hoe komt het dat steeds meer mannen (maar ook sommige vrouwen) niet willen trouwen? Dat heeft te maken met de keuzemoeheid die is toegeslagen. We moeten tegenwoordig uit zoveel dingen kiezen dat je gewoon niet meer weet wat je moet kiezen! Alles wordt in veel soorten en maten aangeboden. Wat nu als jij als vrouw heel graag wilt trouwen en hij niet? Moet je hem overhalen of je droom voor hem opzijzetten? Tja, als je iemand meeneemt naar een feestje waar hij eigenlijk geen zin in heeft, is dat ook niet leuk; dan staat hij de hele avond als een oorwurm naast je. Tenzij je echt heel graag wilt trouwen, dan zou ik een andere man zoeken die wel met je wil trouwen. En mocht blijken dat je vriend dat ook weer niet de bedoeling vindt, dan zal hij toch met je moeten trouwen. Dus niet overhalen, maar beslissingen nemen.

De reden waarom hij niet wil trouwen is natuurlijk ook belangrijk. Wil hij niet omdat hij nog twijfelt aan jou of vindt hij het huwelijk zelf niet interessant? Als hij aan jou twijfelt, moet je als de wiedeweerga afscheid van hem nemen en een nieuwe man zoeken. En als hij het huwelijk zelf niet belangrijk vindt, of niet in het huwelijk gelooft, kun je maar het beste accepteren dat hij van je houdt, maar niet in het huwelijk gelooft.

Wat vinden jullie van het huwelijksinstituut? Laat je horen. Waarom wil jij wel of niet trouwen?

En wil je weten:
-Wat de juridische voor- en nadelen van trouwen zijn?
-Waarom gehuwde mannen vaker vreemdgaan dan ongehuwde mannen?
-Waarom een op de drie huwelijken strandt?

Lees dan het Handboek Liefde en Lust!