Vaginisme: pijnlijke seks is te voorkomen

geroosterde venkel

Leuk: zo’n vagina. Ze kan je heel veel genot brengen, maar soms kent ze ook haar nadelen. Zo hebben sommige vrouwen last van vaginale droogte of zelfs vaginisme, waardoor seks wat stroever kan gaan of zelfs pijnlijk is. Tijd om hier wat meer aandacht aan te besteden!

Te droog
Vaginale droogte is vervelend en er zijn heel wat vrouwen die ermee kampen. De oorzaak ligt vaak in het feit dat je niet opgewonden genoeg bent, door een te kort voorspel of gebrek aan zin om te vrijen. Een andere reden zou het gebruik van medicijnen kunnen zijn, zoals antibiotica of sommige anticonceptiepillen. Ook na de bevalling of tijdens menopauze word je minder snel vochtig. Mentale of lichamelijke vermoeidheid verminderen bovendien je lustgevoelens, waardoor je vagina ook minder vochtig is. Toch hoeft dit alles je seksleven niet in de weg te staan. Er zijn genoeg oplossingen die het probleempje snel verhelpen.

Vaginisme
Een ander probleem is het feit dat je gedachtes voor of tijdens de seks ook van invloed kunnen zijn op je vagina. Zo kunnen negatieve, soms onbewuste, gedachten over seks een vaginistische reactie oproepen. Dit wil zeggen dat de spieren van je bekkenbodem zich aanspannen, waardoor je je vagina als te nauw ervaart. Dit is echter bijna onmogelijk, omdat het vrouwelijke geslachtsdeel erg rekbaar is. Als je een vaginistische reactie hebt, is het lastig om een vinger, tampon of een penis in te brengen. Hierdoor kan seks vervelend aanvoelen of zelfs pijn doen.

Andere oorzaken zijn een slechte relatie met je partner, onvrede over de manier van vrijen, angst voor de grootte van de penis van je partner of anticipatie omdat je verwacht dat vrijen pijnlijk zal zijn. Dat laatste zorgt voor een vicieuze cirkel.

Behandeling vaginisme
Als je er snel bij bent, is vaginisme een gemakkelijk te behandelen probleem. Veel vrouwen vinden het echter een moeilijk te bespreken onderwerp en komen er uit angst niet voor uit. Dit kan ervoor zorgen dat er spanningen in je relatie ontstaan, omdat je minder of niet open staat voor seks. Ook je partner kan lijden onder vaginisme, omdat ze bang zijn dat ze hun partner niet kunnen bevredigen.

Mocht je er door ontspanningsoefeningen of duidelijk met elkaar communiceren niet uitkomen, maak dan eens een afspraak bij een seksuoloog of huisarts. Via een stappenplan met praktische oefeningen leer je weer controle te krijgen over je eigen vagina en kom je uit de vicieuze cirkel.

Bron: Het Vaginaboek, Goedele Liekens.