Van een slechte relatie word je dik

Lig je regelmatig overhoop met je partner of is jullie relatie niet zo stabiel? Dan zou het goed kunnen dat je daardoor steeds dikker wordt.

Ruzie met je liefje is hartstikke rot maar nu blijkt uit onderzoek dat het ook nog eens heel slecht is voor je gezondheid. Je vetverbranding gaat in een relatie die onder druk staat namelijk achteruit, vooral als je ooit last hebt gehad van depressieve gevoelens.

Calorieënbommetje

Het onderzoek werd gedaan door de Ohio State University. Er werkten 43 getrouwde stellen tussen de 24 en 65 jaar oud aan mee die tenminste drie jaar getrouwd waren. Als onderdeel van het onderzoek moesten de deelnemers aangeven hoe gelukkig ze waren in hun huwelijk maar ook of ze ooit depressieve gevoelens hadden ervaren. De stellen kregen een maaltijd voorgeschoteld met dingen als eieren, worstjes en rijke sauzen. Goed voor 930 calorieën en 60 gram vet. De maaltijden waren zo samengesteld dat ze overeenkwamen met een dubbele burger bij een fastfood restaurant. Na de maaltijd werd elk uur getest hoeveel calorieën iedereen al had verbrand. En werden de glucose-, triglyceriden en insulinewaarden opgemeten.

Gespreksvoering

Twee uur na de maaltijd werden de stellen alleen in een ruimte gezet en werden ze gevraagd om een of meerdere issues die voor frictie zorgen te bespreken en te proberen deze op te lossen. Denk hierbij aan geld, communicatie en schoonouders. De onderzoekers waren niet in dezelfde ruimte en lieten de gesprekken op video opnemen. De interactie tussen de stellen werd later gecategoriseerd bijvoorbeeld in psychische mishandeling, vijandigheid of gesprekken die zorgden dat iemand van slag raakte.

6 kilo extra per jaar

Deelnemers met een verleden met stemmingstoornissen en nu een slechte relatie verbranden 31 calorieën minder per uur en hadden 12 procent meer insuline in het bloed. Dit komt neer op een gewichtstoename van 6 kilo per jaar. “Onze uitkomsten onderschatten waarschijnlijk de impact op de gezondheid omdat we slechts het effect van een maaltijd hebben gemeten,” vertelt hoofdonderzoeker Jan Kiecolt-Glaser, “De meeste mensen eten elke vier tot vijf uur en vaak samen met hun partner. Maaltijden zijn een ideaal moment om het over meningsverschillen te hebben, dus er kan een langdurig patroon van een beschadigd metabolisme veroorzaakt door vijandigheid en depressie zijn.”

Ben jij weleens kilo’s aangekomen tijdens een slechte relatie?

Beeld: 123RF
Bron: Ohio State University