Vergeet je vaak de pil? Dit zijn andere opties!

geroosterde venkel

Ongewenst zwanger, die gevreesde abortus, adoptie óf een kindje de wereld in brengen terwijl dat je eigenlijk nog niet uitkomt. Scenario’s die te voorkomen zijn als je goed op de hoogte bent van je mogelijkheden. We hebben allemaal gehoord van de pil, maar welke opties heb je nog meer als je wel wilt seksen, maar nog niet klaar bent voor een baby?

Pleisterwerk
Via een pleister krijgt je huid gelijkmatig een lage dosis hormonen binnen. Deze patch zorgt ervoor dat je niet langer een eisprong krijgt en het slijmvlies van je baarmoederhals wordt dikker. Dit zorgt ervoor dat sperma moeilijk in de baarmoeder terecht kan komen. Elke week en op een vaste dag, plak je een pleister op een andere plek op je lichaam. In de vierde week gebruik je géén pleister, waardoor je ongesteld wordt. Als je de patch op de juiste manier aanbrengt, kun je gewoon zwemmen, vrijen, sporten, zonnebaden, naar de sauna of wat jij maar wilt.

Voordeel: Dit anticonceptiemiddel blijft ook werken als je moet braken of last hebt van diarree. Hij is net zo betrouwbaar als de pil.
Nadeel: Er zit altijd een pleister op je lichaam.

Ring
Een ultradunne vaginale ring, die je gemakkelijk zelf in kunt brengen, net als een tampon. De lage dosis hormonen wordt in je bloed opgenomen via je vaginale slijmvlies. Na drie weken verwijder je de ring en word je ongesteld. Mocht je aan kinderen denken, dan ben je na verwijdering vruchtbaar vanaf je volgende cyclus.

Voordeel: De ring veroorzaakt geen gewichtstoename, zoals bij de pil.
Nadeel: Gevoelige vrouwen voelen de ring zitten.

Spiraalvormige anticonceptie
Voor het spiraaltje wordt steeds vaker gekozen, omdat het tot wel vijf jaar lang kan blijven zitten. Je hoeft niet meer bang te zijn dat je iets vergeet in te nemen of verwijderen. Het spiraaltje wordt ingebracht door een gynaecoloog en het is weer makkelijk verwijderbaar, als je bijvoorbeeld zwanger wilt worden. Het hormoon dat het spiraaltje afgeeft, wordt lokaal vrijgegeven, waardoor het niet de onaangename effecten van de pil veroorzaakt.

Voordeel: Geen heftige menstruatie meer. Soms blijft je ongesteldheid zelfs uit!
Nadeel: Het inbrengen kan pijnlijk zijn.

Anticonceptiestaafje
Dit staafje, dat wordt ingebracht onder de huid, geeft elke dag een gelijkmatige hoeveelheid progestageen af. Dit staafje is drie centimeter lang en wordt aangebracht door een arts of gynaecoloog. Drie jaar lang blijft het staafje zitten en als het wordt weggehaald, ben je na drie dagen weer vruchtbaar. Ideaal voor de vrouw die vaak haar pil vergeet en lichtelijk bang is voor het inbrengen van een spiraaltje.

Voordeel: Het staafje wordt pijnloos gezet.
Nadeel: Je hebt minder controle over je cyclus dan met patch, pil of ring.

Laat je prikken!
Per twaalf weken krijg je één klein prikje. De spuit is gevuld met progestageen en vooral bedoeld voor vrouwen die andere vormen van anticonceptie te ingewikkeld of onhandig vinden.

Voordeel: Je laat je één keer in de twaalf weken prikken en je bent volledig beschermd.
Nadeel: Als je net bent begonnen, kun je last hebben van onregelmatige en langdurige bloedingen.

Bij de dokter
Wanneer je zelf geen keuze kunt maken, is de dokter er om je optimaal te informeren. Wees niet bang om er over te praten, deze mensen doen het dagelijks.

Bron contraceptie opties: Goedele Liekens