Verminderd libido? Dat komt misschien door wat je eet

Een nieuw onderzoek toont een verband aan tussen een verminderd libido bij vrouwen en onze voedselkeuze. De boosdoener is een chemisch stofje dat je bijvoorbeeld ook vindt in yogamatjes.

Geen zin in sex kan een groot aantal oorzaken hebben. Van stress tot medicijnen. En van angsten tot een tekort aan beweging. Uit onderzoek is nu naar voren gekomen dat je eetpatroon waarschijnlijk ook invloed uit kan oefenen op je libido. Fastfood, geraffineerde producten en niet-organische voedingsmiddelen bevatten vaak zogenaamde ftalaten. Dit zijn chemische stoffen die nu dus worden gelinkt aan het verlagen van het libido bij vrouwen.

Kelderende hormoonlevels

Er werden voor het onderzoek 360 zwangere vrouwen vragen gesteld over hun sexleven in de maanden voordat ze zwanger raakten. Van alle vrouwen werden urinemonsters afgenomen die werden getest op het niveau van ftalaten. Uit de resultaten kwam naar voren dat vrouwen met een hoge ftalaten waarde in hun urine 2,5 keer zo vaak hadden aangegeven een verminderde sexdrive te hebben. “We wisten al dat ftalaten de hormoonspiegel van mannen verstoorden,” vertelt dokter Emily Barrett, “Maar uit dit onderzoek blijkt het dus ook effect te hebben op de hormoonspiegel van vrouwen.” Het heeft met name invloed op de testosteron en oestrogeen waarden bij de vrouw, hormonen die het libido boosten.

Yogamatje

Tijdens dit onderzoek werd er gekeken naar een type ftalaten dat voorkomt in voedsel. Maar de chemicaliën zitten in een grote hoeveelheid producten die we dagelijks gebruiken. Het maakt plastic buigzaam en zit daardoor bijvoorbeeld in douchegordijnen, yogamatjes, plastic flessen en vrijwel elk zachte of flexibele voorwerp van kunststof.

Geen frietjes meer?

Voordat je gefrituurd voedsel, yogaklasjes en douchegordijnen acuut links laat liggen: de studie toont tot zover alleen een verband aan tusssen ftalaten en een laag libido. Zolang er nog niet is bewezen dat ftalaten daadwerkelijk je sexdrive naar beneden schroeven, is er nog geen reden tot paniek. Maar dit nieuws is natuurlijk wel een prima excuus om je boodschappen dit weekend bij een eco supermarkt te doen.

Bron: Shape
Beeld: 123RF