Verminderd libido: hebben vrouwen er sneller last van?

gezicht libido

Hoe graag je het misschien ook anders zouden willen: na een paar jaar is de seks met je partner meestal niet meer zo spannend als in het begin. De sleur ligt op de loer en jullie libido neemt af. En bij vrouwen blijkt dat laatste sneller te gebeuren dan bij mannen.

Zowel mannen als vrouwen krijgen tijdens een relatie te maken met een dalend libido. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Southampton en University College London onder bijna 5.000 mannen en 6.700 vrouwen tussen de 16 en 74 jaar. Bij vrouwen vermindert de interesse in seks echter een stuk sneller: na een jaar is deze bij hen dubbel zo vaak afgenomen.

Volgens de onderzoekers zijn er verschillende redenen waarom de passie vermindert. Zo kan de aanwezigheid van jonge kinderen in huis een rol spelen. Ook gezondheidsproblemen, een gebrek aan emotionele verbondenheid, verschillen in seksuele voorkeur en moeilijke communicatie kunnen leiden tot een verminderd libido. Daarnaast kunnen vervelende seksuele ervaringen in het verleden meespelen – dat is vaker bij vrouwen dan bij mannen het geval.

Uit het onderzoek – gepubliceerd in het medische tijdschrift BMJ Open – blijkt dat mensen die geloven in bepaalde stereotypen, de neiging hebben deze zelf te bevestigen. Mensen die aannemen dat ons libido daalt naarmate we ouder worden, krijgen zelf door de jaren heen minder behoefte aan seks. Wie gelooft dat mannen een hogere sex drive hebben dan vrouwen, ervaart dat volgens het onderzoek zelf ook op die manier.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Bron HLN, BBC | Beeld Shutterstock
Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.