Verschillende flirtstijlen

geroosterde venkel

Niet iedereen flirt hetzelfde. Er zijn vijf verschillende flirtstijlen: lichamelijk, traditioneel, beleefd, emotioneel en speels. Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 5000 mensen door een universiteit in Kansas.

Lichamelijk
Als je op een lichamelijke manier flirt, weet je wel hoe je mannen moet verleiden. Waarschijnlijk zie je er tiptop uit. Om een man te versieren, leg jij bijvoorbeeld een hand op zijn schouder, knijp je in zijn kont, woel je door zijn haar of zoen je hem gewoon. Geen wonder dus dat er een grote seksuele aantrekkingskracht is tussen jou en je (potentiële) partners. Je rolt vaak van de ene relatie in de andere, maar toch heb je een sterke emotionele band met je flirtpartners.

Traditioneel
Jij zou het liefst willen dat de man voor jou betaalt in een restaurant. Je houdt van traditionele rolverdelingen die orde scheppen in een onvoorspelbare wereld. Jij wacht tot een man jou benadert, want als hij je echt leuk vindt, zal hij dat wel doen, en anders is hij het niet waard. Je bent het niet gewend om zelf op mannen af te stappen, maar geniet ervan als een man bijvoorbeeld jouw jas ophangt. Als je op een traditionele manier flirt, ben je wel vaak serieuzer in een relatie.

Beleefd
Jij flirt niet graag met onbekenden en singlesfeesten of –reizen en al dat soort dingen zijn niet aan jou besteed. Je wilt eerst op een niet-seksuele manier met iemand om kunnen gaan voordat je er meer voor kunt voelen. Je zoekt dan ook naar een diepzinnige relatie en flirt niet zomaar met iedereen. Bezint eer ge begint is qua flirten op jou van toepassing. Het liefst eindig je een date dan ook niet met een gepassioneerde tongzoen, maar met een gepassioneerd gesprek.

Emotioneel
Jij voelt vaak al snel een emotionele band met de mensen waar je mee flirt. Je bent niet bang om dat aan de ander te tonen en bent dan ook zelfverzekerd. Je hebt vaak succes in het flirten en voelt je snel seksueel aangetrokken tot iemand. Je bent oprecht geïnteresseerd in anderen en luistert dan ook graag als een ander over zichzelf vertelt. Je zoekt een diepzinnige relatie. Omdat je snel iemand leuk kunt vinden, weet je ook snel of iemand wel of geen relatiemateriaal is.

Speels
Jij ziet flirten als een luchtige, leuke manier om je zelfvertrouwen te verhogen. Je flirt dan ook niet altijd om er ook een vaste relatie aan over te houden. Je wilt graag genieten van het leven en daarbij niet gelimiteerd zijn aan een persoon. Niet dat je vreemd zou gaan, maar flirten doe je wel met meerderen tegelijk, omdat het voor jou niet zo veel betekent. Je voelt je snel tot een ander aangetrokken en wilt overal uithalen wat erin zit. Je bent nog niet klaar voor een serieuze relatie.

Natuurlijk is het niet zo zwart-wit en ben jij vast een mengelmoesje van deze flirtstijlen. Of een totaal andere, die het onderzoek niet heeft genoemd. Het doel van het indelen van mensen in stereotypes is dat je zo sneller ziet op welke manier jij je gevoelens aan anderen toont, en volgens de onderzoeker kan dit handig zijn om erachter te komen waarom je wel of juist geen succes hebt met flirten. Iemand die lichamelijk flirt moet je immers anders benaderen dan een traditionele flirter. Als je zelf een emotionele flirter bent dan kun je een beleefde flirter juist weer afstoten met het (te) vroeg afdwingen van intimiteit. En als je een speelse flirter bent, moet je er rekening mee houden dat vooral de traditionele en emotionele flirter er andere verwachtingen van hebben dan jij.

Wil jij weten op welke manier je flirt? Doe de test! (wel Engels)
Welk type ben jij?