Vervelende vrouwenkwaaltjes

geroosterde venkel

Ook met deze kwaaltjes kunnen we onze dag goed doorkomen, maar met de tips van Vrouwonline maak je het jezelf nog plezieriger.

Candida
Candida is een schimmelinfectie die wordt veroorzaakt door gist en is absoluut geen SOA. Wel kun je de infectie doorgeven door seksueel contact. Candida-klachten bij vrouwen treden vaak op vlak voor de menstruatie. Je kunt dan last hebben van bijvoorbeeld jeuk, een branderig gevoel en dikke of juist waterig afscheiding.

Voorkom candida door je vagina alleen met lauwwarm water te wassen. Zeepdeeltjes kunnen de zuurgraad van je vagina nadelig beïnvloeden. Als je last hebt van één of meerdere symptomen, breng dan een bezoekje aan de huisarts of drogist. Tegenwoordig kun je vaginale tabletten en capsules ook zonder recept verkrijgen. Mocht je na gebruik van deze middelen nog last hebben, laat dan een uitstrijkje maken.

Urineverlies
In de meeste gevallen ontstaat urineverlies door het zwakker worden van de bekkenbodemspieren. Als deze hun elasticiteit verliezen, kan er al urineverlies optreden bij activiteiten als rennen, lachen en hoesten. Veel vrouwen hebben hier last van. In de menopauze neemt het oestrogeengehalte in de buikspieren af, waardoor de blaas soms in een andere stand komt te liggen. Hierdoor worden de spieren die de blaas dichthouden minder werkzaam. Als je klachten hebt, ga dan naar een arts. Deze kan je na onderzoek vertellen om welke vorm van incontinentie het gaat en welke oefeningen (zoals het trainen van je bekkenbodemspieren) kunnen helpen.

Sinaasappelhuid
Voor veel vrouwen heel herkenbaar: die “Grand Canyons” in je benen of billen. Een steeds grotere groep heeft tegenwoordig last van cellulitis door ongezonde gewoontes. Slechte voeding, te weinig beweging en soms zelfs medicijngebruik dragen allemaal hun steentje bij. Ophopingen van vet, vocht en afvalstoffen raken op den duur verhard, met dit reliëf als gevolg.

Hoe zorg je ervoor dat die sinaasappelhuid omgedoopt wordt tot een perzikhuidje? Het is zeker niet gemakkelijk om cellulitis kwijt te raken. Het begint met je voeding en beweging: eet gezond, beweeg voldoende en drink lekker veel water om de afvalstoffen af te voeren. Vezelrijke en vochthoudende voedingsmiddelen, zoals groente en fruit, helpen ook mee met het kwijtraken van de stofjes. Probeer de probleemzones ook eens regelmatig te masseren; hiermee stimuleer je de doorbloeding van je huid.

PMS (premenstrueel syndroom)
Sommige vrouwen vertonen bepaalde fysieke en emotionele symptomen in de dagen voor de menstruatie, zoals depressiviteit en gespannenheid. Dit heeft alles te maken met PMS en is te wijten aan de hormonale wijzigingen die voor de menstruatie plaatsvinden. Zo schommelen de niveaus van oestrogeen en progesteron, waardoor er vloeistof ophoopt in je borsten. Deze worden vervolgens pijnlijk worden en voelen zwaar aan. De mate van pijn kan variëren. Je kunt dit niet voorkomen, maar wel PMS-pijnstillers proberen en vocht vasthoudende producten als zout en cafeïne vermijden. Tegen menstruatiepijnen kun je een aspirientje nemen of rekoefeningen doen. Als je emotioneel bent, zorg dan voor afleiding, meer kun je er niet aan veranderen. Deze buien trekken vanzelf weer weg.

Overgang
Is je laatste menstruatie in zicht? Grote kans dat je in de overgang komt. Rond je 45e merk je meestal de eerste schommelingen in je hormoonproductie, die gemiddeld zeven jaar bij je blijven. Helaas zijn deze niet altijd even fijn: opvliegers komen regelmatig voor, je kunt wat kilo’s aankomen, slapen gaat moeilijker, de zin in seks vermindert, slaapproblemen spelen op en je kunt depressieve stemmingen krijgen. Je kunt deze vervelende bijkomstigheden niet helemaal laten verdwijnen, maar je kunt het wel wat dragelijker maken. Ten eerste moet je goed voor jezelf zorgen. Eet lekker vers en beweeg daarnaast voldoende. Vermijd ook alcohol, hete dranken of sterk gekruide maaltijden, tenzij je graag opvliegers wilt uitlokken. Wil je je hier goed op voorbereiden? Kies dan voor veel laagjes in je kleding; als je het warm krijgt trek je gewoon een vestje uit!

Bronnen: apotheek.nl, allesovercellulite.nl