Zo houd je je vagina gezond

geroosterde venkel

Onze intieme zone is erg kwetsbaar, dus daarom is het belangrijk dat we haar goed verzorgen. Houdt haar lekker fris, schoon en bovenal gezond. Vervelende kwaaltjes als schimmelinfectie, blaasontsteking of stress hebben we namelijk liever niet.

Zeepvrij

Je vagina heeft eigen melkzuurbacteriën die haar op een natuurlijke manier beschermen. Als deze beschermlaag wordt aangetast, kan er een infectie, jeuk of irritatie ontstaan. Zeep is vaak de boosdoener, want hierin zit een andere pH-waarde (zuurgraad).

Wastips

Het is het beste om je vagina alleen met water te wassen. Maar je wilt eigenlijk wel een beetje fris ruiken daar beneden. Gelukkig zijn er diverse producten op de markt die een speciale zeep voor de vagina hebben ontwikkeld, met dezelfde pH-waarde (denk aan Chilly, Lactacyd en Eucerin).

Zorg dat je elke dag een schoon washandje gebruikt, washandjes zijn namelijk een broedplaats voor bacteriën. Droog je vagina na het wassen zorgvuldig af.

Kleding

Draag ook zoveel mogelijk katoenen ondergoed, dit is hygiënischer en laat je vagina meer ademen dan synthetisch ondergoed. Probeer bovendien strakke kleding zoveel mogelijk te vermijden. Strakke kleding kan namelijk een warme en vochtige omgeving creëren waarin bacteriën zich goed kunnen ontwikkelen.

Ongesteld

Verwissel je maandverband of tampons voldoende tijdens je menstruatie. Verwissel maandverband om de twee tot vier uur en tampons om de vier tot zes uur. Ook inlegkruisjes moeten regelmatig verschoond worden. Probeer deze ook zo min mogelijk te dragen, want ze zijn een broedplaats voor bacteriën.

Nog meer tips

Let ook even op tijdens het afvegen: veeg altijd van voor naar achteren, anders kunnen er bacteriën van je anus in je vagina komen. Verder is het belangrijk om voldoende (water) te drinken.