Vijf tips om je relatie goed te houden

geroosterde venkel

Mannen van vijftig jaar en ouder zijn veel afhankelijker van hun relatie dan vrouwen van die leeftijd. Ze koesteren de relatie meer en zijn banger dat die ophoudt. Dat blijkt uit onderzoek van tijdschrift Zin in samenwerking met de Vrije Universiteit gehouden onder 612 mannen en vrouwen tussen de vijftig en tachtig jaar oud met een minstens vijftien jaar durende relatie.

Terwijl bij jonge stellen juist de vrouw onzekerder is over de relatie, blijkt dat op latere leeftijd vooral mannen zich meer zorgen maken over de ontwikkeling van de liefde en zijn juist zij banger dat zij en hun partner uit elkaar groeien. Weten hoe je je relatie goed kunt houden? Wij geven je vijf tips.

1. Vertrouw elkaar

Elkaar vertrouwen is de basis voor een goede relatie. Heb je het idee dat er reden is om je partner niet te vertrouwen, praat er dan over. In veel gevallen zullen je twijfels ongegrond blijken.

2. Luister naar elkaar

Laat je partner zijn of haar verhaal vertellen. Neem de tijd en geef commentaar waar hij of zij iets mee kan. Zorg er ook voor dat je partner naar jou luistert. Gebeurt dat niet, dan mag je hem of haar daarop wijzen.

3. Zorg voor zelfvertrouwen

Zorg ervoor dat je zelfverzekerd bent en niet afhankelijk van de goedkeuring van je partner.  Put je zelfvertrouwen uit jezelf. Geloof in jezelf en houd van jezelf. Alleen als je van jezelf houd, zul je van een ander kunnen houden.

4. Wees positief

Probeer altijd een positieve houding te hebben. Begroet elkaar met een glimlach, een kus. Werk samen aan een goede sfeer in huis.

5. Wees reëel

Wees reëel. Verliefdheid is een tijdelijke fase. Liefde is (hopelijk) langdurig en heeft meer inhoud. Verlang niet van hem of haar dat hij of zij de eeuwige verliefde blijft uithangen. Verwacht niet aan de lopende band rozen en dinertjes bij maneschijn. Mis je dit soort attenties, bedenk dan dat hij of zij van je houdt. Dat hij of zij op je bouwt en heel het zijn of haar leven bij je wil blijven. Dat is de kern van een relatie.

Meer weten over het onderzoek? Kijk dan op NU.nl.

Bron: Trendstylenet