Vijf valkuilen bij een langeafstandsrelatie

Een langeafstandsrelatie is niet de meest ideale relatie. Maak het jezelf niet te moeilijk en waak voor deze valkuilen.

1 Dramatische gesprekken voeren: pas op dat je niet als een kapotte grammofoonplaat blijft herhalen hoe ontzettend je je liefje mist, en hoe verschrikkelijk het is om zo ver uit elkaar te wonen. Het maakt het gemis en de frustratie hierover alleen maar groter. Dit soort gesprekken lijken diep te gaan, maar eigenlijk draai je steeds hetzelfde praatje af waardoor het juist oppervlakkig wordt. Probeer in plaats daarvan een gevoel van nabijheid te creëren door het over alledaagse dingen te hebben. Zoals de treinconducteur die onaardig tegen je deed, of een spannend sollicitatiegesprek dat je straks hebt. De normale gesprekjes die je ook zou hebben als jullie zou samenwonen dus.

2. Geen doel hebben: een langeafstandsrelatie kan veel onzekerheid met zich meebrengen. Dit kun je grotendeels tackelen door samen een doel af te spreken. Bijvoorbeeld: binnen nu en een jaar gaan we samenwonen. Of probeer helder te krijgen wie naar welk oord verhuist. Op die manier kan het gemis dragelijker worden, omdat je weet dat het tijdelijk is. Daarnaast werk je dan samen ergens naartoe, in plaats van dat jullie een beetje doelloos ronddobberen in de liefdeszee.

3. Slecht communiceren: gelukkig is Skype een goede manier om elkaar recht in de ogen te kunnen kijken. Toch kan het misgaan tussen jullie doordat je elkaar niet even vast kunt pakken, of achterna kunt lopen. Bij een ruzie aan de telefoon is de ander makkelijk weggeklikt, en over Whatsapp een ruzie uitpraten heeft voor niemand goed uitgepakt. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk ruis tussen jullie is door te blijven praten met elkaar als iets stroef verloopt. Spreek ook duidelijk af wanneer jullie elkaar spreken, en hoe lang je hiervoor de tijd hebt. Niets frustrerender dan een geliefde die je hartverscheurende monoloog na vijf minuten onderbreekt met een: ‘Sorry schatje, ik zit bij mijn moeder en moet nu verder.’

4. De achterdochtige slang uithangen: jaloezie kan makkelijk om de hoek gluren als je ver bij elkaar vandaan woont. Want wat spookt hij uit op die stapavond met zijn vrienden? Mannen hebben seks nodig, dus stel je voor dat je liefje zijn genotsknots bij iemand anders gebruikt? En die ene vrouw over wie hij het had, zet vast zijn klauwen in hem als ze hoort dat jij in Verweggiestan zit… Block dit soort gedachtes, ze hebben geen enkele zin, behalve dat ze je relatie afbreken. Blijf hem vertrouwen, zoals hij jou ook vertrouwt.

5. Naar cynisten luisteren: veel mensen hebben waarschijnlijk een uitgesproken mening over je verre vriendje, waardoor je kunt twijfelen aan het nut van jullie relatie. Niet doen. Laat tante Truus, ome Cor en je zure zus maar kletsen: het is jouw leven, jij bent hier gelukkig bij, en er zijn genoeg langeafstandsrelaties die in baby’s hebben geresulteerd.

Beeld: 123RF