‘Vijftig tinten grijs’ zorgt voor rode oortjes

“Het boek waar iedereen over praat”, “Pornoboek voor vrouwen” en “Mommy porn”. Zomaar wat kreten waarmee de nieuwste rage in boekenland wordt aangeduid: de erotische trilogie Fifty Shades of Grey. In het Nederlands verkrijgbaar onder de titel 50 tinten grijs.

Update: bekijk nu de filmtrailer: Klik hier.

Kinky doktersroman

Hele psychologische theorieën worden erop losgelaten. Waarom is dit boek, dat gaat over een onschuldig meisje dat zich seksueel onderwerpt aan een steenrijke en op macht beluste man, wereldwijd zo’n ongelofelijk succes? Er zijn al vijftien miljoen exemplaren over de toonbank gegaan, de vertaalrechten zijn door 33 landen gekocht en Universal Pictures heeft de filmrechten gekocht van alle drie de delen. Schrijfster E.L. James behoort sinds kort tot de honderd meest invloedrijke personen ter wereld, volgens Time

Magazine.

Volgens mij is het antwoord simpel: vrouwen lezen graag over sex en liefde. Punt. Niks geen moeilijke psychologie, dat is al jaren zo. Kijk maar naar het succes van de doktersromannetjes; Vijftig tinten grijs werkt eigenlijk volgens hetzelfde principe, maar dan iets kinky’er.

Clichéverhaal

Of nou ja, iets… Zeg maar gerust: veel kinky’er. De 21-jarige studente Anastacia Steele valt als een blok voor de knappe zakenman Christian Grey, die er nogal aparte, sadomasochistische voorkeuren op nahoudt als het om sex en relaties gaat. In grote lijnen is het nogal een clichéverhaal: jong, onervaren meisje valt voor de charmes van een oudere, bloedmooie man die haar meeneemt in zijn (sex)wereld. Maar vanwege een moeilijke jeugd is vrouwen pijnigen de enige manier waarop Christian lief kan hebben. Aan Ana de vraag of ze het kan opbrengen hierin mee te gaan en zo ja, hoe ver dan wel niet? Zij is (uiteraard) smoorverliefd en wil meer dan alleen maar sex. Dat is voor hem juist weer een onbekende wereld en dus moet er een tussenweg gevonden worden. Gaat hen dat lukken?

Foute fantasie

Critici zijn verbijsterd over het succes van deze trilogie en maken zich zorgen over de invloed ervan. Vrouwen als sexslaven. Maar zijn seksuele fantasieën en verhalen niet vaak juist een beetje fout? Fantaseren we niet allemaal stiekem over dingen die niet mogen of volgens onze maatschappij niet door de beugel kunnen? Fantaseren (en erover lezen!) mag toch altijd, dat hoeft toch niet direct te betekenen dat je het ook daadwerkelijk in de praktijk wilt brengen?

Verslavend lekker

Vijftig tinten grijs lees je in één ruk uit. Ondanks de clichés, het gezucht en gesteun en het flinterdunne verhaaltje wil je weten hoe het afloopt. Gaat de voor zijn charmes bezweken Ana haar eigen grenzen voorbij? Zal ze zich compleet aan Christian Grey onderwerpen of weet ze zich staande te houden en nog iets van haar eigenwaarde te behouden?

Toegegeven: in de trein zorgde ik er, met mijn rode oortjes, wel voor dat mijn buurman niet per ongeluk met me mee kon lezen. Wat zou hij wel niet van me denken als hij die expliciete woordkeuzes van de schrijfster zou opmerken? Want James draait er niet omheen: ze noemt de beestjes bij hun naampjes. Deze trilogie, waarvan alleen deel 1 nog naar het Nederlands is vertaald, is echter verslavend lekker. Ik wacht met smart op deel 2.

Vijftig tinten grijs
E.L. James
ISBN: 904462184X
Prijs: 15,00
Uitgeverij: Prometheus