45 jaar VIVA, 45 jaar pussy power: VIVA geselecteerd om mee te varen tijdens de Canal Pride

botenparade pride

Het is een van de leukste, mooiste, vrolijkste, liefste evenementen van het jaar: de Canal Pride in Amsterdam. Op zaterdag 3 augustus is het weer zover en mogen de geselecteerde boten en hun bijbehorende entourage zich klaarmaken voor de grote parade. Een parade waar je niet zomaar aan mag meedoen. Nee, je moet een plan, een boodschap en heel veel liefde uitdragen. VIVA deed mee, stelde een plan op en – pinch us please – is geselecteerd om mee te varen!

Pride thema 2019

Ieder jaar heeft Pride Amsterdam een thema. Dit jaar is dat: Remember the past, create the future, waarin de rellen van Stonewall worden herdacht. Die rellen braken 50 jaar geleden uit in New York en vormen een scheidslijn in de geschiedenis van de LHBT-beweging. Een jaar later, in 1970, werd in New York de eerste Pride Parade ter wereld gehouden.

Pride Amsterdam

In 1996 vond de eerste – toen nog – Gay Pride in Amsterdam plaats. Elk jaar varen er 80 boten mee in de parade en komt er een grote verscheidenheid aan deelnemers voorbij varen. Van lokale LHBTI belangen verenigingen, gay-horeca tot roze netwerken van multinationals en banken, roze overheidsinstellingen, politieke partijen en ministeries. Wil je met boot geselecteerd worden om mee te varen met de parade, dan moet je thema hierop aansluiten. Dat thema en plan moet eerst door de ballotage commissie, die alle inzendingen bekijkt.

The future is female

VIVA haakt in op dit thema en doopt haar boot om tot heus pussy power-dek. Hoofdredactrice Debby legt uit: ‘In 1975, ook in New York, werd door de eerste feministische boekhandel aldaar het T-shirt met de tekst The future is female ontworpen. Fotograaf Liza Cowan fotografeerde destijds haar vriendin Alix Dobkin die het shirtje droeg. De slogan werd opgepikt door de lesbische en feministische beweging.’

‘Dankzij een grafisch ontwerpstudio in Los Angeles beleefde de slogan in 2017 een comeback toen bekende feministen en lesbiennes, zoals Cara Delevingne, de t-shirts opnieuw gingen dragen. Er kwam ook veel kritiek kwam op de slogan omdat ‘de toekomst is vrouwelijk’ uitsluiting zou impliceren. De tekst We should all be feminist, waar Dior T-shirtjes mee liet bedrukken, zou beter passen. Wij willen uiteraard ook niemand uitsluiten en omarmen beide slogans. De boodschap blijft hetzelfde: Girls just want to have fun-damental human rights.’

45 jaar VIVA, 45 jaar pussy power!

‘We zijn mega trots dat we mee mogen varen en door de Amsterdamse grachten mogen knallen,’ aldus Debby. ‘VIVA is als een van de weinige vrouwenboten geselecteerd, dus hoe cool is dat? 45 jaar VIVA, 45 jaar pussy power!’ Op VIVA’s boot zullen we dansen en proosten volgens ons motto: niets te verbergen. Zien we jou op de kade?

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.