Viva’s relatie-enquête: de uitslag

Onlangs deden we een oproep: we waren nieuwsgierig hoe het er in jouw relatie aan toe gaat en stelden daarom een enquête op. Bijna 1700 vrouwen vulden het onderzoekje, dat we in samenwerking met het nieuwe SBS6-programma Ik Ook Van Jou hielden, in en de resultaten lees je hieronder!

Toilet
Zo blijken veel vrouwen in een lange relatie dingen te doen die ze vroeger nooit hadden verwacht te doen. Naar het toilet gaan met de deur open scoorde hierbij het hoogst (14%). Op de tweede plaats kwam ‘Mijn partner de schuld geven van dingen die ik kwijt ben’ (9%). Ook ‘bitchen als ik ongesteld ben of moet worden’ (9%) en kwaad worden als hij te laat thuis komt (8%) werden vaak genoemd.

Seksleven
Samenwonen blijkt een grote invloed te hebben op het seksleven. Maar liefst 42% doet het minder vaak dan daarvoor. Slechts 9% doet het vaker.

Verder kwam er een top 3 van relatie-ergernissen uit het onderzoek naar voren:
1. Verdeling huishoudelijke taken
2. Zijn rondslingerende vuile was/spullen
3. Gebrek aan romantiek

Op de vraag ‘Waar irriteert jouw partner zich het meest aan bij jou?’ was nummer 2, de rondslingerende was, het meest genoemde antwoord (22%).

Als vrouwen zich irriteren, gaan de meesten direct de confrontatie aan: 40% maakt ruzie over de ergernissen. 30% praat het liever rustig uit, 11% laat het zitten en doet niks. 8% loopt weg.

Impact
De meeste impact op de relatie had het krijgen van een kind (23%). Samenwonen kwam met 21% op de tweede plaats. Ook de verandering van baan of werkeloosheid had voor 14% een groot effect. De eerste vakantie samen blijft ook altijd een relatietest: voor 12% had dit impact.

Als vrouwen hun partner zouden mogen inwisselen, doen ze dat het liefst voor Jan Kooijman. Sven Kramer en Arie Boomsma volgen op plaats 2 en 3.

De eerste aflevering van Ik Ook Van Jou is op 26 augustus 2013 om 19.30 uur te zien bij SBS6.