VN: ‘Een op vier vrouwen durft geen nee te zeggen als hun man seks wil’

vrouw durft geen nee te zeggen

Een kwart van de vrouwen wereldwijd voelt zich niet vrij om een verzoek van hun partner om seks te hebben af te slaan, zo blijkt uit onderzoek van de Verenigde Naties. Daar tegenover staat dat ongeveer de helft zelf kan beslissen over seks, anticonceptie en gezondheidszorg.

Dit blijkt uit een onderzoek van het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA), gehouden onder vrouwen in 57 landen. De VN noemt de resultaten ‘ontmoedigend’. In veel landen hebben vrouwen geen eigen keuze over anticonceptie. Ook hebben ze voor een abortus de toestemming van hun man nodig.

Geen verbetering

In meer dan veertig procent van de landen blijkt dat de situatie voor vrouwen niet is verbeterd ten opzichte van cijfers uit 2006.

2030

Het bevorderen van gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen is een van de doelstellingen van de Verenigde Naties voor 2030. Hierbij staat een versterkte positie van de vrouw centraal. Dat vrouwen zich vrij voelen om beslissingen te nemen over voorplanting, anticonceptie en seks is cruciaal voor gendergelijkheid, stelt het rapport.

Nederland blijkt een van de landen te zijn met de meeste wetten en regels rond seksuele gezondheid en rechten. Ook Zweden, Finland, Cambodja en Uruguay scoren hoog.

Lees ook: Altijd al politieke ambities gehad? Stem op een Vrouw introduceert gratis mentorprogramma

VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.