Vraag het de mediator: ‘Telkens weer dezelfde gesprekken voeren, er verandert niets’

Mediator

Rob heeft zijn partner Maggie al zo vaak duidelijk gemaakt dat hij meer ruimte nodig heeft. Maggie probeert er telkens aan te werken, maar het is zo lastig. Het voelt niet goed om een andere rol aan te nemen. Maggie en Rob blijven er telkens weer over praten, maar dit levert na al die jaren nog steeds niks op. 

Rob: ‘Maggie vindt het heerlijk om me te verwennen en voor mij te zorgen. Ik hoef er niet eens om te vragen en ze haalt al een kop koffie voor me. Zij haalt kaartjes voor de bioscoop, verrast me met etentjes bij chique restaurants. In de eerste paar maanden van onze relatie voelde het al meteen zo goed. Zij wist precies hoe ze me in de watten moest leggen. Maar op een bepaald moment voelde het niet meer goed aan. Ik wilde ook gewoon wat tijd voor mezelf, ik had mijn vrienden al een tijd niet gesproken of gezien. Toen ik hierover begon, was zij heel erg van slag. Ze deed echt haar best om me wat meer ruimte te geven. Dat vond ik zo lief. Ze overlegde steeds meer, hield rekening met mijn plannen. Ik was zo blij dat er eindelijk verandering kwam. Maar na een paar weken was alles weer als vanouds. Maggie liep weer over me heen en hield geen rekening meer met mijn plannen. Ik kaartte dit weer aan, en zij beloofde dat ze er weer beter op zou gaan letten. Dit gebeurde ook weer voor een aantal weken. Toen kwam ze weer aan met een ongevraagde reis. Heel lief, maar ik kan niet zomaar weg van werk. We zijn nu drie jaar verder en we blijven er telkens weer tegenaan lopen. Er verandert niets en we blijven steeds weer in dezelfde cirkel hangen. Ik heb er de energie niet meer voor. Telkens weer dezelfde gesprekken voeren, er verandert niets. 

Maggie:‘Ik begrijp het niet. Alles doe ik voor hem, ik neem hem mee naar wedstrijden, op stedentrips. Bij de keuze van ons nieuwe huis heb ik hem volledig de vrije hand gegeven. Hij vroeg me wel wat ik wilde, maar dat kan me echt niets schelen, als hij maar gelukkig is. Als hij gelukkig is, ben ik gelukkig. De eerste maanden van onze relatie waren zo geweldig. Ik kon mooie kleding voor hem kopen en hem verrassen met dinertjes. Hij was elke keer weer even verrukt! Ik dacht dat ik mijn droomman gevonden had. 

Als een donderslag bij heldere hemel kwam toen dat verwijt dat ik geen rekening met zijn behoeftes hield. Dat was zo’n klap. Enfin, hij zei dat hij meer ruimte nodig had, dus probeer ik die te geven, alhoewel het heel vreemd voelt om niet voor hem te mogen zorgen. Net of ik een kille, nare ijskoningin ben. Het is ook op eieren lopen, hoor. Soms moet ik mezelf letterlijk tegenhouden als ik opsta om een kop koffie voor hem in te schenken. Nou ja, als hij maar gelukkig is.

Maar dat blijkt ook niet zo te zijn. Toen ik hem laatst vroeg of hij gelukkig was, verweet hij me dat ik hem toch nog in de gaten hield. Ik weet het niet hoor. We hebben toch een relatie? Dan let je toch op elkaar? Ik zou alles voor hem doen en ik begrijp niet dat hij daar niet gewoon van kan genieten.’ 

De mediator: ‘Wat heb je nodig in een relatie? Heb je jezelf die vraag weleens gesteld Maggie? Vaak is het dat juist wat jij een ander ook graag geeft. Mensen behandelen anderen zoals jijzelf behandeld wil worden, maar het is juist goed om anderen te behandelen zoals zij behandeld willen worden. Zeker in een relatie waar je er voor elkaar wilt zijn. Probeer erachter te komen wat jullie beiden nodig hebben van elkaar. Bekijk hoe jullie hier beiden aan kunnen werken. 

Maak samen dan een schone start. Geef elkaar de ruimte om de ander zelf te laten vertellen hoe je er voor elkaar kunt zijn. Luister dan goed naar elkaar. Stel vragen zodat je het beter begrijpt. Accepteer dan ook dat jullie hierin misschien niet hetzelfde zijn. Vertel ook wat je van de ander verwacht. Vul dit niet voor elkaar in. Als je dit niet uitspreekt, dan is het logisch dat je verwachting niet waar wordt gemaakt. Daarom is het zo belangrijk om dit te communiceren naar elkaar. 

Maggie, het is belangrijk dat je je zelf niet wegcijfert voor de ander. Probeer ook wat meer dingen voor jezelf te doen. Dan geef je Rob wat meer de ruimte en kan jij dingen doen die jou gelukkig maken. Ik begrijp dat Rob zijn geluk bijdraagt aan het jouwe, maar jouw geluk moet niet afhangen van iemand anders. Stel je wil iemand verrassen, dan hoeft dit niet altijd Rob te zijn. Rob gaf al aan meer tijd met zijn vrienden door te willen brengen. Jij kan ook leuke dingen doen met bijvoorbeeld een vriendinnengroep of je familie. Neem ook eens wat tijd voor jezelf.  

Over de mediator

Yvonne Blijie (53) is conflictdeskundige bij het IMK. Haar praktische en heldere inzichten hebben al veel (ondernemende) vrouwen vooruit geholpen. Wekelijks gaat zij op VIVA.nl in op een voorgelegde situatie en geeft zij een tip hoe met de situatie kan worden omgegaan. Heb je zelf een vraag of situatie die je wil voorleggen aan Yvonne? Mail deze dan naar y.blijie@imk.nl. Wil je eerst zelf meer inzicht krijgen in je situatie? Vul dan kosteloos de scheidingswijzer in of wanneer je met een zakelijk conflict te maken hebt, de conflictwijzer.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief