Vreemdgaan, jaloezie & lust

geroosterde venkel

Vreemdgaan? Als we de cijfers mogen geloven, schijnen ontzettend veel mensen het doen. Een nieuw onderzoek onder 522 Nederlanders drukt ons weer met de neus op de feiten. Meer dan de helft van de mannen geeft toe wel eens vreemd te gaan. ‘Slechts’ 39 procent van de vrouwen maakt wel eens een slippertje.

Lust & jaloezie
Mannen zouden vooral vreemd gaan uit lust. Een kwart van hen geeft namelijk toe alleen vreemd te gaan voor de seks.

Uit het onderzoek blijkt ook dat mannen en vrouwen anders met jaloezie omgaan. Zo zijn mannen vaker jaloers op het seksleven van andere stellen. Twaalf procent van hen geeft aan jaloers te zijn op koppels met een spetterend seksleven. Wij vrouwen worden hier minder snel jaloers om, slechts vier procent kijkt tegen het seksleven van andere stelletjes op.

Bij vrouwen is het emotionele aspect belangrijker. Bijna één op de vijf vrouwen is jaloers op stellen die volgens hen goed met elkaar kunnen praten. Mannen ervaren dit gevoel minder vaak, één op de tien is jaloers op de gesprekken van andere koppels.

Vergeven & vertrouwen?
Wanneer een van de partners is vreemdgegaan, betekent dat voor veel Nederlanders niet automatisch het einde van de relatie. In maar liefst 88% van de gevallen wordt de relatie niet verbroken. Daarbij moet wel eventjes gezegd worden dat in 37% van de gevallen niet allebei partners op de hoogte zijn van het overspel…

Maar ondanks dat ongeveer de helft van Nederlanders toegeeft vreemd te kunnen gaan, heeft een groot deel wel vertrouwen in zijn of haar partner. Bijna 95% van de Nederlanders is er absoluut zeker van dat zijn of haar huidige partner niet vreemdgaat.


Anne-Wil Blankers, Anneke Blok en Hannah Hoekstra spelen in het theaterstuk Jaloezie

Theaterstuk
Het onderzoek werd uitgevoerd door DirectResearch in opdracht van Senf Theaterpartners. Aanleiding voor het onderzoek is het nieuwe theaterstuk Jaloezie. In dit stuk worden lust, jaloezie en overspel breed uitgemeten. De drie hoofdrolspeelsters krijgen te maken met de hartverscheurende en wraakzuchtige gevolgen van vreemdgaan. Alle drie vechten ze om dezelfde man.

Jaloezie speelt tot en met 30 mei 2012 in diverse theaters door het hele land. Bekijk voor de speellijst en kaartverkoop de website van het stuk.