Vreemdgaan komt door de oppas

geroosterde venkel

Sinds het tijdperk is aangebroken dat de beide ouders werken, is in veel Nederlandse gezinnen de oppas een bekend begrip. Psychiater Dennis Friedman denkt hiermee het vreemdgaan van mannen te kunnen verklaren: de oppas is de boosdoener!

‘De andere vrouw’
Volgens Friedman worden de kinderen overgelaten aan ‘de andere vrouw’, de oppas. Kleine jongens leren hierdoor dat er verschillende vrouwen zijn. Bij de ene, de moeder, kunnen ze terecht voor liefde en troost. Bij ‘de andere vrouw’ kunnen ze terecht voor andere behoeften, zoals eten en spelletjes.

Als een jongen volwassen wordt zal het verschil tussen vrouwen groter worden. Zodra hij kinderen krijgt verandert zijn vrouw in de moeder. Dit kan ervoor zorgen dat hij op zoek gaat naar ‘de andere vrouw’. Een seksuele omgang met zijn echtgenote, een moeder, kan namelijk incestueus aanvoelen, ook al zou hij dit nooit toegeven. Hij gaat op zoek naar de andere vrouw die als geen ander weet hoe ze zijn behoeften moet vervullen!

De oppas zou er dus voor kunnen zorgen dat een jongetje later een womanizer wordt. Of deze theorie klopt blijft nog maar de vraag, want er is nog geen wetenschappelijk onderzoek gedaan om de stelling van Friedman te ondersteunen. Er zijn in ieder geval al een aantal kinderexperts die het met de theorie oneens zijn.

Maar hoe dan ook, de boodschap van Friedman is in ieder geval duidelijk: watch out for the nanny!