Vreemdgaan: waarom doen we dat?

Voor de een is het pure lust, een ander gaat het vooral om de kick, terwijl nummer drie zijn heil buiten de deur zoekt bij een gebrek aan seks in de relationele sponde. Hoe dan ook: achter elk slippertje zit een – vaak pijnlijk – verhaal.

Ooit was overspel in Nederland een misdrijf waarop een maximale gevangenisstraf stond van zes maanden. In 1971 werd vreemdgaan uit het wetboek van strafrecht geschrapt, maar dat neemt niet weg dat het nog steeds voor een heleboel narigheid kan zorgen. En gek genoeg hoor je schuinsmarcheerders geregeld zeggen dat ze helemaal niet ongelukkig waren in hun relatie.
Volgens cijfers van het CBS is in ongeveer een derde van de stukgelopen huwelijken (of langdurige relaties) vreemdgaan de oorzaak van de breuk. Psycholoog en relatietherapeut Petra van der Heiden, die het boek Liefdesverdriet schreef, herkent die cijfers in haar praktijk. ‘Ik geloof het niet zo als mensen ondanks het vreemdgaan zeggen dat ze niet ontevreden zijn met hun eigenlijke relatie,’ zegt ze. ‘Ik denk dat je dan te oppervlakkig kijkt. Je zou je beter kunnen afvragen wat je mist bij je partner, of wat je niet aan hem of haar hebt durven vragen. Ik zie vaak een verschil tussen mannen en vrouwen als het om vreemdgaan gaat. Bij vrouwen kom ik vaak het ‘uitgedroogde hart’ tegen: door de drukte met werk, kinderen en het huishouden stoppen ze met vragen van echte aandacht voor zichzelf. Voor mannen geldt in veel gevallen dat de druk die op hun schouders rust heel groot is. Er wordt zo veel van ze verwacht op het gebied van hun carrière, en als vader en partner. Het is dan vaak een vlucht voor alle verantwoordelijkheden. Je ziet bij hen vaker een seksuele affaire, terwijl vrouwen met name ‘emotioneel vreemdgaan’. Mannen zoeken intimiteit over het algemeen eerder lichamelijk dan vrouwen.’

De beste seks ooit

Dat laatste gaat niet helemaal op voor de getrouwde Kirsten (34). Hoewel ze haar minnaar erg leuk vindt, blijft ze vooral met hem afspreken omdat de seks fantastisch is. ‘Ik denk dat mijn man wel vermoedt dat ik vreemdga,’ zegt ze. ‘Dat gevoel heb ik gewoon. Maar hoewel hij in het begin van onze relatie zei dat ontrouw einde oefening zou zijn, wil hij me niet kwijt. Hij zegt altijd dat ik de stabiele factor ben in zijn leven. Daarnaast kan het feit dat ik seks krijg van een ander ook een overweging zijn voor hem om het maar zo te laten. Mijn man en ik vrijen amper. Toen we gingen samen­wonen, werd het van zijn kant heel snel minder. Terwijl ik een heel hoog libido heb. Toch zou ik voor mijn man kiezen als het erop aankwam. Maar ik denk dus niet dat hij het zo ver laat komen. Misschien alleen als hij zou weten met wie ik het al een paar jaar doe: mijn ex. Mijn man weet dat deze ex me vroeger heeft mishandeld, dus dat zou hij nooit begrijpen. Dat doe ik zelf eigenlijk ook nauwelijks. Iemand die me zó slecht heeft behandeld… Ik geloof niet dat hij vreemdging toen wij samen waren. Waar had hij de tijd vandaan moeten halen? Wij deden het elke dag. Hij is inmiddels ook getrouwd en heeft twee kinderen. Misschien is de beste seks ooit de reden dat we toch weer contact met elkaar zochten? Al vind ik hem ook echt leuk. Ik schaam me er diep voor, vooral omdat ik met hem vrij in het bed waar ’s avonds mijn man weer in ligt. Mijn minnaar komt gemiddeld eens in de week bij mij thuis. Op de dag dat ik niet werk. ’s Ochtends, zodra mijn man is vertrokken naar zijn werk. Gek genoeg ben ik nooit echt bang dat hij iets vergeten is en terugkomt, ik ben daar gewoon nooit zo mee bezig. Negen van de tien keer denk ik als mijn minnaar weer de deur uit is: wat heb ik gedáán?! Schuldgevoel verteert me op die momenten. Maar tegen de tijd dat mijn man thuiskomt van zijn werk, is dat alweer weggeëbd. Ik wil dolgraag stoppen, maar het is als een verslaving: het lukt me gewoon niet. En dat terwijl ik een intelligente, zelfstandige vrouw ben. Het is de geiligheid die hem leuk maakt. Ik ben in een eerdere relatie ook weleens vreemdgegaan, maar dat was eenmalig. Tja, misschien zit het toch wel een beetje in me.’

 

Het hele verhaal kun je lezen in VIVA 43. Deze editie ligt t/m 30 oktober in de winkel en kun je ook online via Blendle lezen.

»HET HELE ARTIKEL LEES JE HIER OP BLENDLE «