Vreemdgangers aan de schandpaal

In mijn ogen horen vreemdgangers bij de ergste klootzakken ter wereld. Ze weten maar half wat ze hun partner aan doen. Iemands wereld compleet laten instorten, het fundament onder hun voeten volledig wegblazen, een enorme deuk in het zelfvertrouwen veroorzaken… Geen kattenpis, als je het mij vraagt.

Normaalste zaak van de wereld
Het probleem is: er bestaan er zo veel van. Het is de normaalste zaak van de wereld geworden. In vrijdagmiddaggesprekken met collega’s verzamel ik niet zelden input voor deze wekelijkse blog. Zo ook nu weer: iedereen kent wel iemand die is belazerd of heeft een vriend(in) die hem/haar heeft toevertrouwd af en toe plezier buiten de deur te zoeken. De een vertelt het vol trots of heel onverschillig, de ander met afschuw, onbegrip en verontwaardiging.

Cheaters
Een collega wees me op het Amerikaanse programma Cheaters. Amerikanen doen alles over the top, dus ook hun geliefden betrappen op vreemdgaan. Vermoed je dat jouw partner er een ander op na houdt? Cheaters zoekt het voor je uit. En niet zonder risico, want zelfs de detective die de schuldige volgt en ook daadwerkelijk betrapt, kan zomaar zonder pardon in elkaar gerost worden.

Maar ook degene die wordt bedrogen krijgt in het programma regelmatig een waas voor zijn of haar ogen. De man of vrouw in kwestie draait dikwijls helemaal door vanwege het onrecht dat hem of haar is aangedaan. Schelden, knokken, huilen… Het is maar goed dat er standaard een beveiligingsteam meegaat naar de crime scene.

Facebook-wraak
Ook op Facebook zag ik onlangs iets dergelijks voorbij komen. Een meisje had in de mailbox van haar vriendje een sensueel bedoelde foto gevonden, waarop hij halfnaakt in de spiegel keek en zichzelf sexy probeerde vast te leggen. Probleem was dat het kiekje niet voor haar bedoeld was, maar voor het meisje met wie hij vreemdging…

Uit wraak postte ze het plaatje op Facebook met bijbehorende uitleg. Binnen mum van tijd ging de foto de hele wereld over, kreeg ze tienduizenden likes en even zoveel comments met de strekking: “Wat een eikel, goeie actie!”

Schandpaal
Sommige bedrogenen nemen wraak door ‘dan ook maar vreemd te gaan’. Er is echter een trend bijgekomen: nagel je (ex-?)partner publiekelijk aan de schandpaal. Door social media wordt het een olievlek die niet meer te stoppen is; boeten zal ie/ze!

Maar of dat zal helpen? Een veelgehoorde uitspraak is immers: ‘Eens een vreemdganger, altijd een vreemdganger…’ Waar of niet waar?

Beeld: Thinkstock