Vrouwen en mannen begrijpen elkaar écht niet, volgens deze onderzoeker

Hoe vaak ontstaat er een misverstand met je partner doordat jullie elkaar niet goed begrijpen? Precies. Het ligt echter niet per se aan jullie: er is namelijk ook wetenschappelijk bewijs dat mannen en vrouwen elkaars gevoelens of gedachten niet goed kunnen inschatten.

Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Gent. Psychologe Céline Hinnekens onderzocht voor het onderzoek 170 Vlaamse koppels tussen de 18 en 76 jaar. De proefpersonen kregen de opdracht om ruim tien minuten te discussiëren over een onderwerp wat bij hen weleens voor ruzie zorgt. De discussies werden op camera vastgelegd. Na het onderzoek moesten de koppels vragen over hun partner beantwoorden waaruit opgemaakt kon worden of ze zijn of haar gevoelens of gedachten begrijpen. Wat bleek? De deelnemers schatten slechts twintig procent van wat hun partner denkt of voelt, goed in.

Ook vrouwen

Een opvallend resultaat uit het onderzoek is dat mannen en vrouwen even slecht zijn in luisteren. ‘Het stereotype zegt dat vrouwen hun man beter begrijpen dan omgekeerd, maar dat lijkt niet te kloppen,’ zegt Hinnekens tegen de Vlaamse radio 1. ‘Zowel vrouwen als mannen halen slechts een score van 20 procent.’ Dat hoeft overigens geen probleem te zijn. ‘Ik denk dat het gezond is dat we niet altijd weten wat onze partner denkt. Het zou juist destabiliserend kunnen werken als we precies weten wat de ander denkt. 20 procent is daarmee juist een veilige score.’

Verklaring

‘Tijdens een discussie zijn we vooral bezig met onze eigen argumenten en gedachten, daardoor blijft er weinig ruimte over om aan onze partner te denken en wat deze voelt,’ verklaart Hinnekens. Ook is vaak de snelheid in een discussie een probleem. ‘Dit ligt tijdens een conflict heel hoog. Dat maakt dat we snel moeten reageren en denken en geen tijd hebben om alles in overweging te nemen. De onderzoeker geeft daarom ook als tip om het tempo van een discussie, te verlagen.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Bron Editie NL | Beeld Giphy