Vrouwen nemen weer achternaam man aan

geroosterde venkel

De laatste jaren werden vrouwen steeds onafhankelijker en kozen ze er steeds vaker voor om hun eigen meisjesnaam te houden. Deze trend lijkt zich nu echter terug te draaien: steeds meer vrouwen kiezen ervoor om de achternaam van hum man aan te nemen.

Dat blijkt uit recent onderzoek van Facebook. De sociale netwerksite keek naar 14 miljoen getrouwde vrouwen tussen de 20 en 79 jaar. Ze concludeerden daaruit dat 65 procent van de vrouwen in de twintig en dertig hun naam veranderden nadat ze trouwden.

Hoewel deze data natuurlijk alleen de vrouwen die hun Facebook-naam veranderen meerekenen, geeft het hoge percentage wel weer dat het populair is om de naam van je man aan te nemen.

Eerdere onderzoeken
Vorige maand deed Huffington Post Weddings al samen met YouGov een onderzoek onder 1000 Amerikaanse volwassenen. Hieruit bleek dat 61 procent van mening is dat een vrouw de achternaam van haar man moet aannemen. 39 procent vindt juist een dubbele achternaam een goede manier om elkaar respect te tonen.

Een ander onderzoek uit 2011 bevestigt dat de generatie bruiden van tegenwoordig steeds vaker de achternaam van hun man aanneemt. Vrouwen tussen de 35 en 39 jaar hielden 6,4 keer zo vaak hun meisjesnaam als vrouwen tussen de 20 en 24 jaar.

Feministen
Niet iedereen is echter blij met de beslissing die veel vrouwen tegenwoordig maken. Feministen zijn teleurgesteld dat de trend van onafhankelijkheid na jaren van vechten weer teruggedraaid wordt.

Bron: Daily Mail