Waarom gelukkige mensen vervelend zijn

gelukkige mensen

Vind je het soms lastig om met gelukkige mensen te dealen? Dit is waarom.

We hebben er allemaal wel eentje in onze omgeving: iemand die altijd gelukkig is. Zo’n stuiterbal die alles positief bekijkt. En vooral gewoon intens permanent en continue gelukkig is. Stiekem –of niet zo stiekem- kan zo’n bommetje geluk als behoorlijk vervelend worden ervaren. Heb je haar weer met haar happy mood! Ugh. Hoe komt het dat we ons zo kunnen ergeren aan permanent gelukkige mensen? Zijn we zelf een stelletje zeikstralen of is er een andere verklaring voor? Wetenschappers deden er onderzoek naar… En de uitkomst is opvallend.

Empatisch vermogen

Uit het onderzoek dat werd gedaan door Yale en geleid door Hillary Devlin bleek dat hoe gelukkiger iemand is, hoe empatischer hij of zij denkt te zijn. Maar –hallo roze bril- deze happy peeps hebben ook de neiging hun eigen empatische vermogen te overschatten en zijn daardoor nog slechter dan andere mensen in het oppikken van negatieve emoties in hun omgeving.

Speeches

Om tot deze bevindingen te komen werden van 121 mensen dagelijks hun geluksniveaus opgemeten. De deelnemers moesten daarnaast ook zelf inschatten hoe goed ze zich in anderen konden inleven. De deelnemers kregen vervolgens een aantal video’s te zien waarin mensen toespraken gaven, een deel positief en een deel negatief. De mensen die toespraken gaven hadden hun gevoel –positief of negatief – op verschillende punten in hun toespraken beoordeeld. De deelnemers moesten na het zien van de speeches aangegeven hoe ze dachten dat de sprekers zich voelden.

Geen jaloezie

Wat bleek? De permanent gelukkige mensen waren minder goed in het waarnemen van negatieve emoties bij anderen dan de rest van de deelnemers in het onderzoek. Wel pikten ze het beter op dan anderen als een spreker een stuk positiever werd. Ze herkenden het als het ware als iemand anders dezelfde staat van geluk bereikte. Positivo’s denken dus heel goed te zijn in het oppikken van emoties maar dit is alleen zo in het geval van positieve stemmingen. Dat we mensen die altijd happy zijn een beetje vervelend vinden, komt dus waarschijnlijk niet doordat we jaloers zijn op hun happiness maar omdat ze het niet goed aanvoelen als we zelf in een minder vrolijke stemming zijn.

Bron: Refinery29
Beeld: 123RF