Waarom IKEA voor relatieproblemen kan zorgen

ikea relatieproblemen

We hebben nog nooit samen een bezoekje  aan IKEA gebracht, maar ooit hebben mijn vriend en ik wel een poging gewaagd een kledingrek van de beruchte Zweedse keten in elkaar te zetten. Een poging inderdaad: nadat ik twee keer de verkeerde schroef in het verkeerde gat probeerde te schroeven besloot meneer de klus volledig op zich te nemen om er vervolgens achter te komen dat het verdomde rek toch wel erg vol was in de kamer… Je begrijpt, tijdens het uit elkaar halen van het rek had ‘ie een stuk minder vrolijk gezicht dan dat ik van hem gewend was. 

Verhalen en berichten in de media nam ik nooit erg serieus, tot deze eerste IKEA-frustratie… Het bleef gelukkig bij een frustratie, maar er zijn ook talloze stellen waarbij een bezoek aan de woonwinkel of het in elkaar zetten van een HEMNES-kast voor heuse relatieproblemen zorgt. Hoe dan?!

Relatiepsycholoog Ramani Durvasula besloot op onderzoek te gaan nadat ze niet meer om de vele koppels heen kon die ruzie maakten vanwege de Zweedse winkel. Haar conclusie? “IKEA effent letterlijk het pad voor een relationele nachtmerrie.” En volgens Durvasula komt dat vooral doordat IKEA ogen opent. “Op elke afdeling komen frustraties naar boven”, zegt de psycholoog. “In de voorbeeldkeuken wordt pijnlijk duidelijk wie er altijd het eten kookt en op de kinderafdeling wie er het meest voor de kinderen zorgt.”

Wie denkt na een bezoekje aan een IKEA-filiaal in een veilige relatiezone terecht te komen, heeft het mis. Juíst bij het bouwen van de IKEA-meubels ontstaan de ruzies. Dit heeft alles te maken met leiderschap, stelt Scott Stanley, psycholoog van de University of Denver. “Tenzij er door beiden is geaccepteerd dat de ene persoon de leider is van jullie te bouwen meubelstuk, behoud je een vage dynamiek met als grote vraag: ‘wie heeft de leiding?’. En ook al is de leider duidelijk, het moment dat de ‘assistent’ vindt dat de ‘leider’ het niet goed doet, is onvermijdelijk. Ondanks het feit dat we vaak allemaal beter functioneren met constructieve feedback, leuk wordt het er niet van.”

Kortom: IKEA kan een echte eyeopener voor je relatie zijn. Hoe je reageert op elkaar, hoe je met elkaar communiceert en hoe je over bepaalde dingen denkt wordt hier (soms pijnlijk…) duidelijk.

En, durf jij nog met je vlam richting de Zweedse keten?

Beeld: iStock