Waarom je je single moet blijven opstellen in een relatie

Iedereen heeft er wel één: de vriendin die, zodra er een man is die een beschuitje blijft eten, van de aardbodem verdwijnt. Jij bent pas weer ‘goed’ genoeg als na weken, of maanden, of zelfs jaren het beschuit op is en ze genoeg van hem heeft, of hij van haar.

Dat het hebben van je eigen leven juist heel gezond is voor je relatie kan psycholoog Dr. Irene S. Levine niet vaak genoeg benadrukken. Je opstellen alsof je nog single bent terwijl je in een steady relatie zit, zorgt er namelijk voor dat je relatie nog beter wordt. Waarom dan? Nou, hierom:

 1. Als je goede vrienden hebt, neemt dat nogal wat druk weg bij je vriend

  Er is namelijk niks aantrekkelijks aan om een zwaan-kleef-aan aan je broek te hebben hangen. Daarbij kan je vriend nooit alles zijn wat je nodig hebt. Dus vraag hem dat ook niet. Het is heel gezond om óók een goede band te hebben met je vrienden, zodat je bij hen ‘haalt’ wat je met je vriend niet deelt.

 2. Een sociaal leven naast je partner brengt wat leven in de brouwerij

  Andere vrienden hebben dan je lover, geeft jullie relatie wat peper. Dr. Levine: ’Zo kun je beiden nieuwe ervaringen opdoen, maar kun je ook je interesses verbreden en dingen vanuit een ander perspectief zien’.

 3. Energie in je eigen carrière stoppen, zorgt voor gespreksstof

  Naast dat je je aantrekkelijker voelt als je successen (hoe klein ook) behaalt op werkgebied, geeft het je ook iets om te bespreken. Mannen zijn nu eenmaal dol op werkpraat.

 4. Het hebben van je eigen leven geeft je zelfvertrouwen

  Uit onderzoek blijkt dat als je je leven gelijk verdeeld over je relatie, maar óók je vrienden, familie en hobby’s; symptomen van stress en depressie verminderen. Dat komt doordat, als de verdeling van je aandacht gelijk is, het net effe minder erg is als het op één van de pijlers wat minder gaat. Dus een ruzie met je vriend? Natuurlijk blijft dat klote, maar het zet niet je hele wereld aan het wankelen zoals het misschien wel zou doen als al je aandacht vooral naar hém uitgaat.

 5. Vragen om me-time laat zien wat voor partner je hebt

  Van tijd tot tijd aangeven dat je even alleen wil zijn (niet omdat je met je werk bezig bent, vrienden wilt zien of op bezoek gaat bij je ouders, maar simpelweg omdat je tijd met jezelf door wilt brengen), geeft je de gelegenheid om te zien wat voor vlees je in de kuip hebt. Laat hij je lekker je ding doen, of gaat hij je toch om het uur appen met smoesjes om iets samen te kunnen doen? Daarbij is het ook meteen goed om te zien of jíj nog wel alleen kunt zijn nu je vrijwel altijd iemand om je heen hebt.

 6. Als je uit elkaar gaat, overleef je dat beter

  Als je tijdens je relatie jezelf altijd onafhankelijk hebt opgesteld, zul je de break up gemakkelijker verwerken. Natuurlijk is het verbreken van een relatie nooit leuk. Zeker niet als het niet jouw keuze is. Maar, bedenk hoeveel erger het zou zijn als je de rest van je leven on hold had gezet omdat je hem het állerbelangrijkste vond.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Bron Cosmopolitan.com | Beeld

Marjolein woont in de stad (Amsterdam) maar hunkert naar de natuur. En als ze een tijdje door de duinen heeft gestruind, verlangt ze weer naar de stad met z'n knallende energie. Ze vindt de menselijke psyche rete-interessant en schrijft daarom graag op Viva over waarom we de dingen doen die we doen, waar we naar verlangen en hoe die grijze massa van ons werkt. Want eigenlijk zijn we maar gekke (en daarom interessante!) wezens.