Waarom stellen volgens een relatietherapeut niet mee zou moeten doen aan Temptation Island

temptation island

Alleen al als we naar het tv-programma kijken of het erover hebben, vragen we het ons steevast af: waarom zou je in vredesnaam aan Temptation Island meedoen?! Als verleider: alla, maar waarom je je relatie op die manier op de proef zou willen stellen, daar snappen we geen snars van. Want ook al gaat je partner niet écht vreemd, leuk zijn de kampvuurbeelden sowieso niet om te zien.

Wij spraken met relatietherapeut Michiel Hordijk van iMediators en vroegen hem waarom koppels zich überhaupt zouden willen opgeven.

Blootstellen

Vorige week werden de koppels van het nieuwe seizoen van Temptation Island bekendgemaakt. Veel van hen geven aan dat ze het programma zien als de ultieme relatietest. Vaak dient een van de twee zich tegenover de ander te bewijzen, omdat hij of zij al eerder een scheve schaats heeft gereden. Maar is het dan wel echt zo verstandig om je daar (opnieuw) aan bloot te stellen? ‘Als je gaat stoppen met roken, is het ook niet verstandig om een pakje sigaretten voor je neus te leggen,’ vertelt Michiel als we hem opbellen. ‘Tijdens Temptation Island zijn er veel mooie mensen, vloeit er veel drank, is het elke dag mooi weer, en wordt er in feite een wedstrijd gehouden om mensen te verleiden. Als jij een type bent die dit soort verleidingen moeilijk kan weerstaan, dan is naar zo’n eiland toegaan niet de juiste manier om je relatie te redden.’

Uiterlijk vertoon

Volgens Michiel verschillen de koppels en verleiders niet per se veel van elkaar qua karakter. ‘Wat je merkt aan de stellen die meedoen, is dat een van de twee grenzen stelt om te voorkomen dat er iets gebeurt, terwijl de ander het als een spelletje ziet,’ vertelt hij. Laatstgenoemde heeft volgens hem qua persoonlijkheid dan ook veel weg van de verleiders. ‘Zij vinden uiterlijk vertoon en hoe andere mensen over hen denken belangrijk, en vinden het overduidelijk niet erg om voor de camera te staan. Bij die mensen kan je je afvragen hoe ze hun relatie überhaupt zagen.’ De andere helft van het stel geeft vaak juist aan wat hij of zij absoluut niet wil zien en probeert te voorkomen om verleid te worden.

Vraagtekens

De ultieme relatietest, zo wordt het RTL 5-programma ook wel genoemd. Michiel zet daar toch zijn vraagtekens bij. ‘Volgens mij is er voordat de koppels worden gescheiden, al op een bepaalde manier afscheid genomen. Want als je echt serieus bent in je relatie, vraag ik me af of dit programma de manier is om dat te tonen. Anderzijds is het wel zo: als zij dit overleven, dan hebben zij samen wel iets overwonnen.’ Volgens de relatietherapeut zijn er heus andere manieren om je relatie een boost te geven of om weer dichter bij elkaar te komen, zonder dat je continue gepijnigd wordt door beelden die vaak niet de werkelijkheid zijn. ‘Uiteindelijk kunnen deze meer kapot maken dan wenselijk, omdat de stellen op basis van die beelden conclusies trekken en daar dan ook weer in gedrag op kunnen reageren. Het veroorzaakt verdriet, boosheid of zet dus aan tot vreemdgaan.’

Het nieuwe seizoen van Temptation Island is vanaf 1 februari te zien bij RTL 5.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Beeld RTL