Waarom zou je borstvoeding geven?

geroosterde venkel

Waarom borstvoeding geven?
Met borstvoeding geef je je baby de beste babyvoeding die er bestaat. Er is nog steeds geen enkele fabrikant in geslaagd om een voeding te maken die kan tippen aan dit natuurlijke product. Borstvoeding bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen die de baby de eerste zes maanden nodig heeft. En bovendien verlengt het jouw leven!

De emotionele aspecten doen hier natuurlijk niet voor onder. Borstvoeding is een intiem moment met je kind. Het is jouw lichaam dat ervoor zorgt dat je kleintje zo tevreden is en goed groeit. Je kind is helemaal ontspannen en geniet ervan.

Borstvoeding is bovendien de ideale manier om een huilend kind te troosten. En een tevreden kind betekent een tevreden moeder! Bovendien heb je hiermee een extra reden om je trots te voelen op je lijf: eerst ben je in staat om zo’n mooie baby op de wereld te zetten en vervolgens kun je je kind voeden en troosten.

Twijfel
Veel moeders twijfelen echter of zij wel borstvoeding kunnen geven. Een veel gehoorde uitspraak is: ik ga proberen borstvoeding te geven, terwijl het volgens moeder natuur iets vanzelfsprekends zou moeten zijn. Je bent zwanger geworden, je hebt de bevalling doorstaan, dus waarom zou je lichaam je nu in de steek laten? Waar komt die twijfel dan vandaan? De laatste periode van de zwangerschap, de bevalling, de baby in je armen… er gebeurt emotioneel en fysiek zoveel met je, dat je niet zo stevig in je schoenen staat. En iedereen heeft de horrorverhalen over bloedende tepels, pijn en opgezwollen borsten gehoord, wat het natuurlijk ook niet beter maakt. Verder moet jij het borstvoeden nog leren, en voor de baby is het aanvankelijk ook hard werken.

Voordelen 


Als je twijfelt, bekijk dan eerst eens de voordelen van borstvoeding.
– door borstvoeding te geven herstelt je lichaam zich snel na de bevalling.
– door borstvoeding te geven ben je sneller terug op je normale gewicht.
– borstvoeding geven is gezond voor je: je hebt een kleinere kans op borstkanker en eierstokkanker, osteoporose, bloedarmoede, ijzertekort en hartproblemen.
– door borstvoeding krijgt je baby een beter immuunsysteem.
– een kind dat borstvoeding krijgt ruikt lekker en heeft een zachte soepele huid.
– overgewicht komt niet voor bij kinderen die borstvoeding krijgen.
– door borstvoeding te geven groeien de kaken en het verhemelte in de juiste vorm, en daardoor krijgt je kind een gezonde ademhaling, een regelmatig gebit en een goede spraakontwikkeling.
– moedermelk schijnt ook goed te zijn bij oogontstekingen, een klein beetje in het ontstoken oog doet wonderen.
– een luier verschonen bij een baby die borstvoeding krijgt, is een stuk prettiger dan de luier van een kind dat flesvoeding krijgt!

Ook niet onbelangrijk:
Bij het borstvoeden wordt het hormoon oxytocine geproduceerd, waar je lekker slaperig van wordt. Het verlaagt je bloeddruk en werkt kalmerend. Dus dat is voortaan je excuus als je opeens wegdoezelt op je werk!

Borstvoeding & sport
Als je borstvoeding geeft kun je trouwens gewoon sporten. Het is een fabeltje dat je melk ‘zuur’ wordt van het sporten en dat je baby je melk zal afwijzen. Alleen bij zeer intensief sporten komt melkzuur vrij in je spieren, en kan het de smaak van de melk veranderen. De kwaliteit en samenstelling van moedermelk blijft hetzelfde.

Sporten kan juist erg gezond zijn, je nieuwe energie en je weer een goed figuur geven. Zorg er alleen wel voor dat je een goed ondersteunende BH in je kast hebt liggen.

Drink daarnaast genoeg vóór, tijdens en na het sporten zodat je vochtbalans in orde blijft. Dat is beter voor je productie en beter voor de smaak van je melk. Bij veel vochtverlies raakt je melk namelijk sterker geconcentreerd en smaakt dan zouter dan anders. Daarom kun je je kind ook beter voor het sporten voeden dan wanneer je al veel vocht bent verloren.

Borstvoeding & seks
Borstvoeding geven heeft eigenlijk geen invloed op je seksleven. De geboorte van je kind heeft (begrijpelijkerwijs) meer invloed! Het kan wel zijn dat in de eerste fase van borstvoeding geven je vagina erg droog is en blijft. Dat kun je natuurlijk makkelijk oplossen door glijmiddel te gebruiken.

Anticonceptie
Handig: Borstvoeding is een goede anticonceptie. Dit is betrouwbaar tot maximaal 4 maanden na de bevalling, en alleen als je echt alleen maar borstvoeding geeft! Als je tussendoor een bloeding krijgt, betekent dit dat je wel weer vruchtbaar bent. In maand 5 en 6 neemt de kans om zwanger te worden weer snel toe.

Tip: zorg dat je de baby gevoed hebt voordat jij en je minnaar aan de slag gaan! Baby heeft zoete dromen en jij kunt je aandacht op andere zaken richten!

Borstvoeding & werk
Het is het worst case scenario van menig mannelijke werknemer: dat hij tussen de flessen moedermelk in de kantinekoelkast naar zijn bammetjes moet zoeken! Maar ach, dat is toch niet jouw probleem? Wist je dat onbegrip op het werk voor veel vrouwen een reden is om eerder te stoppen met borstvoeding? Dat is erg zonde, voor jou en je kind. Laat je dus niet ontmoedigen.

De wet staat aan jouw kant: Je mag een kwart van je arbeidstijd onderbreken om borstvoeding te geven of om te kolven. Dit mag tot je kind 9 maanden oud is. Je werkgever is verplicht om deze tijd door te betalen. Verder moet je werkgever een geschikte ruimte voor je beschikbaar stellen.

Hoe pak je het aan?
Mocht je dan toch over de streep gaan, geef al voor de bevalling aan dat je borstvoeding wilt geven, zodat iedereen die je bij de bevalling bijstaat ervan op de hoogte is en weet dat flesvoeding geen optie is.
Tijdens je zwangerschap kun je je al voorbereiden op het geven van borstvoeding door naar informatiebijeenkomsten te gaan. Kijk eens op de sites van Borstvoeding Natuurlijk of La Leche League. Hierdoor ben je goed voorbereid en zeker van jezelf.