Wat mag er in?

De vagina kan zichzelf verrassend goed reinigen. Máár… tot op een zekere hoogte. Probeer het reinigende vermogen van je vagina dus vooral niet uit te dagen want dat kan zorgen voor nare ontstekingen en infecties.

Voel je bijvoorbeeld de onweerstaanbare dwang om slagroom in je vagina te spuiten? Dat kan, maar wel sporadisch en niet regelmatig. Door teveel slagroom zou je vagina namelijk kunnen versuikeren en daardoor wordt de zuurgraad verstoord! Niet fijn, want deze zuurgraad is van cruciaal belang voor je gezondheid.

Bij kinderen gebeurt het wel eens dat ze vuile voorwerpen, bijvoorbeeld speelgoed, in hun vagina steken, met allerlei infecties als gevolg. Zorg er dus voor dat alles wat je in je vagina stopt schoon is zodat je infecties voorkomt.

Verboden voorwerpen zijn scherpe voorwerpen. Deze kunnen vaginale wondjes veroorzaken, wat weer kan leiden tot besmetting met seksueel overdraagbare aandoeningen. Niet doen dus!

Wat je er wel in kunt doen is alles wat schoon is en de zuurgraad van je vagina niet aantast. Zeepmiddelen zijn grote boosdoeners en tasten de bescherming van je vagina aan. Je vagina heeft geen zeep nodig om schoon te worden, maar je kunt wel zeepvrije producten gebruiken om het daar beneden toch te wassen en de natuurlijke bescherming van je intieme zone te behouden.

Wat je eigen seksspeeltjes betreft: deze reinig je van tevoren met water of je ontsmet ze met alcohol. In het laatste geval moet je er natuurlijk niet meteen mee gaan spelen, want dat is geen pretje.

Laat de cactus, vis en stofzuigerslang dus maar achterwege. Seks moet immers wel leuk en veilig blijven…
Veel speelplezier!

Bron: Goedele Liekens