Wat weet jij over zijn kwakje?

Vrouwen die een kind willen moeten niet te laat beginnen, gezond eten en foliumzuur slikken. En hij dan? Af en toe langs wippen is al lang niet meer genoeg: ook mannen kunnen het nodige doen om de bloemetjes succesvol bij de bijtjes te brengen. Kende jij deze vruchtbaarheidsfeiten over zijn zaad al?

  • Er zijn miljoenen zaadcellen nodig voor één bevruchting.

Altijd gedacht dat jouw vent maar één zaadcel op je af hoeft te vuren om je te bezwangeren? Nope! Zaadcellen werken weliswaar voor zichzelf, maar doorboren de eicelwand als team. Technisch gezien klaart er eentje de klus, maar vele anderen doen het voorwerk. Volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie heb je voor een bevruchting maar liefst 40 miljoen zaadcellen nodig in een lozing van minimaal 2 milliliter.

  • De kwaliteit van sperma wordt steeds slechter.

Het ‘40 miljoen zaadcellen per 2 milliliter’-quotum wordt door steeds minder mannen gehaald. Uit Frans onderzoek onder 26.600 mannen blijkt dat de concentratie sperma rap afgenomen is. Hadden mannen eerst nog 73,6 miljoen spermacellen per milliliter, 17 jaar later was dat nog maar 49,9 miljoen per milliliter. Dat is een afname van meer dan 30 procent. Er zwemmen ook steeds vaker misvormde exemplaartjes tussen, cellen met gesplitste of gemuteerde hoofden die nooit de wand van een eicel doorboren. De Franse studie is niet het enige treurig stemmende onderzoek naar sperma. Ook in andere landen lijkt de kwaliteit van sperma af te nemen. Zo concludeerden Spaanse wetenschappers in het vakblad Andrology dat sperma in de regio Murcia en Almeria in een decennium tijd kwalitatief met 38 procent verminderd is.

  • Hoe ouder de man, hoe minder vruchtbaar zijn sperma.

Net als vrouwen, worden ook mannen minder vruchtbaar als ze ouder zijn. Volgens een Amerikaanse studie, gepubliceerd in het vakblad Fertility and Sterility, neemt het aantal zaadcellen en de kwaliteit van de cellen bij mannen na hun 35e levensjaar af, al gebeurt dat natuurlijk niet zo dramatisch als bij vrouwen. Na de 40 jaar neemt ook de spermaconcentratie en het percentage spermacellen met een normale vorm af.

  • Zijn sperma is de oorzaak van een derde van de vruchtbaarheidsproblemen.

“We noemen dat de eenderderegel,” legt Jesper Smeenk, gynaecoloog in het St. Elisabeth ziekenhuis in Tilburg, uit. “In een derde van de gevallen ligt het probleem bij de vrouw, een derde van de problemen komt door de combinatie man-vrouw en dan is er nog het aandeel van de man: ook een derde.

  • Hoe langer het stukje tussen de balzak en de anus, hoe meer spermacellen.

De lengte van het perineum – het stukje tussen de balzak en de anus – heeft invloed heeft op zijn vruchtbaarheid. Hoe langer dat stuk, hoe meer spermacellen een man kweekt, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Rochester. De afstand mag in elk geval niet korter zijn dan vijf centimeter.

  • Grote ballen = meer en beter zaad.

Mannen met grote ballen produceren vaak beter en meer zaad. Maar voordat je gaat juichen omdat jouw vriend groot geschapen is: de universiteit van Emory heeft in 2013 aangetoond dat mannen met grote ballen vaak minder goed voor hun kinderen zorgen. Dit zou weer samenhangen met de verhoogde levels van testosteron.

  • Kwalitatief zaad heeft een goede vorm en is beweeglijk.

De Wereldgezondheidsorganisatie houdt de volgende standaard aan: een ejaculaat moet minstens twee milliliter zijn en minstens veertig miljoen zaadcellen per milliliter bevatten. Van die cellen moeten er minstens vijftig procent in leven zijn, een goede vorm hebben en beweeglijk zijn. Ook de zuurgraad van het sperma is belangrijk: de vloeistof in het sperma moet de zaadcellen beschermen tegen vijandelijke cellen en de gevaarlijk lage PH-waarde van de vagina.

Meer weten? Lees het artikel ‘Zaadkracht’ in VIVA 14. Online bestellen kan hier.

Beeld: iStock

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.