We vinden het wél erg, maar doen geen test: het soa-gedrag van Nederland in cijfers

soa cijfers

Dat we een wilde nacht belangrijker vinden dan veilige seks, blijkt wel uit de cijfers waarmee Rutgers onlangs op de proppen kwam: maar liefst 55 procent van de vrouwen gebruikt géén condoom tijdens een onenightstand. Uiteraard niet geheel risicoloos, want een soa ligt op de loer.

Dat naast condoomloze seks ook het percentage mensen met een seksueel overdraagbare aandoening toeneemt, blijkt uit cijfers van het RIVM. Maar waarom laten we dat rubbertje dan toch achterwege? Boeit het ons zo weinig?

Wel erg

Het is niet zo dat het hebben van een soa ons niets kan schelen, wijst een online enquête van het gezondheidsplatform Tonic van VICE uit. Van de drieduizend deelnemers geeft 39 procent aan het oplopen van een soa ‘erg’ te vinden, en 41 procent zelfs ‘heel erg’. Die afkeer verbaast Suzanne Meijer, programmaleider jongeren bij Soa Aids Nederland. ‘Wat je ziet: jongeren vrijen onveilig, maar vinden een soa krijgen erg of heel erg. Dan is de vraag of ze het krijgen van een soa eigenlijk als een persoonlijk risico zien. Ze denken dat het hen niet kan overkomen,’ vertelt ze aan VICE.

Spijt

Tja, en dan is er de day after. Hebben we spijt van onze onveilige onenightstand? 12 procent van de ondervraagden zegt dat altijd te hebben. Nog eens 12 procent heeft er ‘vaak’ last van, en 22 procent heeft ‘soms’ spijt.

Wel of geen test?

Resumé: ondanks dat we het vaak onveilig doen, vinden we soa’s dus wél erg en heeft de helft van ons (weleens) spijt van zijn of haar ondoordachte escapades. Zo nu en dan een soatest laten doen zou dus wel zo verstandig zijn, maar de realiteit is anders: 53 procent heeft zich zelfs nog nóóit laten testen. We hebben nog een lange weg te gaan…

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Bron Tonic, RIVM
Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.