VIVA op de barricade tegen seksueel geweld: deel je ervaring met #IkOok

seksueel misbruik

Het misbruikschandaal rondom de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein maakt wereldwijd veel los. Steeds meer vrouwen treden naar buiten met hun persoonlijke verhaal over seksueel geweld. Ook VIVA gaat de barricade op.

We mogen de afgelopen dagen dan veel horen over seksueel misbruik in het buitenland: ook in Nederland staat het er niet best voor. Dat blijkt wel uit de vele onderzoeken die er naar de omvang van dit probleem zijn gedaan. Zo ondervindt 40 procent van de vrouwen seksueel geweld en wordt 1 op de 8 vrouwen verkracht. In 85 procent van de gevallen van seksueel geweld is de dader een bekende. Kortom: seksueel grensoverschrijdend gedrag blijkt anno 2017 nog steeds een serieus probleem. Bovendien durven vrouwen die met seksueel geweld te maken hebben gehad niet snel aangifte te doen.

#IkOok

Slechts elf procent van de Nederlandse vrouwen doet aangifte van seksueel misbruik. Dat cijfer moet en kan omhoog. Een goede start is door erover te praten en daar wil VIVA aan bijdragen. Daarom besteedden we in VIVA 40 uitgebreid aandacht aan het probleem met een uitgebreid misbruikdossier en roepen we mensen op hun verhaal te delen met #IkOok. 

Verlink je varken

Dergelijke hashtags verschenen ook in het buitenland. Neem de Franse journalist Sandra Muller, die zelf ooit lastiggevallen werd door haar chef. Om in actie te komen, riep ze vorige week #balancetonporc in het leven: ‘verlink je varken’. Hiermee moedigt Muller vrouwen aan om mannen door wie ze seksueel misbruikt zijn, via Twitter aan de schandpaal te nagelen. Vooral veel vrouwelijke studenten en journalisten reageren. Sommige daders worden met naam en toenaam gepubliceerd.

Roofdierensysteem wereldwijd

De Franse actrice Isabelle Adjani laat afgelopen weekend van zich horen. In de Journal du Dimanche schrijft zij een aanklacht tegen het ‘roofdierensysteem’ in Hollywood. Volgens Adjani gaat het er in Frankrijk net zo erg aan toe als in de Verenigde Staten – maar dan op achterbaksere wijze. Ook uit andere landen zoals Denemarken en België klinken geluiden rondom misbruikschandalen. Dat het hier om een wereldwijd probleem gaat, moge duidelijk zijn. Zoek maar eens op #MyHarveyWeinstein en #MeToo.

Ben jij zelf ooit slachtoffer geworden van seksueel geweld? Twijfel niet en deel je ervaring met #IkOok. Want samen staan we sterk.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Bron: Rutgers, Violence against women, de Volkskrant, AD | Beeld: Shutterstock
Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.