De wetenschap over vreemdgaan

vreemdgaan

De laatste weken wordt er nogal wat over vreemdgaan gepubliceerd. We zetten de laatste onderzoeken voor je op een rijtje.

Eens een vreemdganger…
Mensen die vreemd zijn gegaan in een relatie maken vaak dezelfde misstap in een volgende relatie. Sterker nog, de kans hierop is 3,5 keer zo groot in vergelijking met mensen die niet eerder over de schreef gingen. Dit bleek uit onderzoek van de University of Denver. Mensen hebben het idee dat ze leren van hun fouten maar op het gebied van vreemdgaan blijkt dit niet het geval te zijn. Opvallend is ook dat bedrogen partners in een volgende relatie vaak weer iemand treffen die vreemdgaat.

Introvert karakter?
Wetenschappers van de universiteit van Alabama onderzochten het fenomeen ook en deden interessante ontdekkingen. Zo blijkt dat mensen in relaties die zijn ontstaan door vreemdgaan vaker ongelukkig zijn in de nieuwe relatie. En er is meer kans op een relatiebreuk. Opvallender is misschien wel de uitkomst dat introverte mensen in vergelijking met extraverte mensen vaker hun partner verlaten voor een ander.

Sextekort
Te weinig of geen sex is de belangrijkste reden voor mensen om vreemd te gaan. Dit kwam naar voren in een wereldwijd onderzoek van datingsite Ashley Madison. Maar liefst 42% van de mannen en 36% van de vrouwen in Nederland heeft slechts eens in de twee tot drie maanden sex met hun partner. En 11% van de Nederlandse mannen en 8% van de Nederlandse vrouwen heeft een sexloze relatie. Bijna de helft van de Nederlanders met een affaire heeft twee keer in de maand sex met hun minnaar of minnares.

Beeld: 123RF