Wie heb ik aan de lijn hallo…hallo?

geroosterde venkel

Een willekeurig telefoongesprek op een willekeurige werkdag:

Trringgg (of nou ja: blieperdeblieperdebliep)
Met Machteld
Goedemorgen/-middag/-avond mevrouw Machteld u spreekt met Pietje Puk van Belgacom/Telenet/Proximus/Electrabel/Mobistar (of willekeurig welk ander Belgisch bedrijf).
Hallo!
Goedemorgen/-middag/-avond mevrouw Machteld u spreekt met Pietje Puk van Belgacom/Telenet/Proximus/Electrabel/Mobistar (of willekeurig welk ander Belgisch bedrijf).
Hallo!
(korte stilte)…Hallo?
Hallo!
(langere stilte)…Hallo?
Hallo!
(Hele lange stilte)… TUUT TUUT TUUT

Opgehangen! En zo gaat het dus negen van de tien keer als ik een Belgisch iemand aan de telefoon heb die mij gebeld heeft. In Nederland is het toch heel normaal om Hallo te brullen door de hoorn ter begroeting. Het geeft aan dat je klaar bent om het gesprek aan te gaan. Kom maar op met je informatie, ik zal braaf luisteren en geef daarna mijn mening.
Vooral als je het op een bepaalde manier zegt. Een beetje joviaal, luid (hé, nog meer Vlaams!) verwelkomend met een uitroepteken erachter. Met de nadruk ook op de eerste lettergreep Hàllo! Wat leuk dat je belt. Zoiets.
En dus niet onzeker en vragend: hallò? Met de nadruk op de laatste lettergreep In de zin van: ik hoor niets of: Ik heb echt niet verstaan wat je zei.

Blijkbaar bestaat er in België alleen die laatste variant en wordt er dus standaard zoals boven op mijn blijkbaar typisch Nederlandse welkomstgroet gereageerd. Soms, in het geval van een telefonische enquête of een gevalletje oversluiting aansmeren of een ander telecomabonnement vind ik het helemaal niet erg dat er opgehangen wordt. Hoef ik het lekker niet te doen. Maar, in het geval van een serieuzer gesprek of een interview of iets dergelijks is het een behoorlijk gênante situatie.

En het ergste is: ik kom echt niet af van dat Hollandse HALLO!

Ik neem het me iedere keer voor, maar voor ik het weet is het er al uit met bovenstaand resultaat. Ik hoor het mezelf zeggen en dan denk ik pas: Ow, had nou even je grote mond gehouden en rustig en beheerst ja gezegd. Want zo hoor je een telefoongesprek te beantwoorden hier. Niet botweg HALLO! roepen dus. Maar ja, iets wat blijkbaar aangeboren is, krijg je er nog maar moeilijk uit.