Zaalouk

geroosterde venkel

Haast ieder land rond de Mediterraanse zee heeft zo zijn auberginerecept. In Frankrijk is dat ratatouille, in Italiƫ is caponata populair. Als ik me niet vergis gebruiken ze in Turkije -zoals in zoveel Noordafrikaanse keukens- een geurig snufje kaneel in de auberginesalade.

Alle salades zijn stuk voor stuk net even anders door de andere kruiden en specerijen maar ze zijn ook stuk voor stuk zeker erg lekker. Helemaal als de smaken een nacht in de koelkast hebben kunnen trekken zijn ze onweerstaanbaar.

Zaalouk is de Marokkaanse auberginesalade die wij vandaag aten. Lekker met gegrilde tonijn en couscous.

Zaalouk, voor 4 personen:

2 aubergines
1 teen knoflook, geperst
1 blik tomatenblokjes
1 tl kaneelpoeder
verse platte peterselie.

Snijd de aubergine in blokjes en bak ze in olie tot ze bruin kleuren. Bak de knoflook 1 minuut mee en voeg de andere kruiden toe. Verwarm de groenten 20 minuten op laag vuur en breng op smaak met zout en peper. Schep de auberginesalade in een schaal en laat afkoelen. Bewaar de salade tot gebruik in de koelkast. Bestrooi royaal met verse platte peterselie. Serveer de salade op kamertemperatuur.