Zal ik zeggen dat ik waarschijnlijk geen kinderen wil?

Leonie (30): “Mijn vriend en ik zijn nu acht jaar bij elkaar. In de loop der tijd hebben we het weleens over kinderen krijgen gehad, om steeds tot de conclusie te komen dat we daar absoluut nog niet klaar voor waren.”

Hij is er klaar voor
“Inmiddels is mijn vriend 33 en hij laat steeds vaker doorschemeren dat hij het helemaal ziet zitten om vader te worden. Zelf zit ik er eerlijk gezegd nog steeds niet op te wachten. Ik zie helemaal niet voor me hoe een kind in onze levens zou passen. En andersom. Sterker nog, ik betwijfel of die kinderwens er ooit gaat komen. Mijn vriend is heel stellig en heeft al eens gezegd dat als ik geen kinderen wil, we net zo goed uit elkaar kunnen gaan omdat het voor hem wel een grote wens is.”

Van mij hoeft het niet
“Nu hij het onderwerp steeds tussen neus en lippen door ter sprake brengt, durf ik niet zo goed te zeggen dat het wat mij betreft niet hoeft. Niet dat ik niet van kinderen hou, ik ben dol op mijn neefjes en de kinderen van vrienden. Maar we hebben het zo ontzettend leuk met z’n tweeën, er liggen carrièrekansen in het verschiet die ik wil benutten – het zou gewoon niet eerlijk zijn tegenover het kind, m’n vriend en mezelf om mee te gaan in zijn wens.”

Bang dat hij me verlaat
“Maar ja, ik ben als de dood dat hij niet verder met me wil als ik zeg dat ik net zo lief kinderloos blijf. Wat zal ik doen? Eerlijk zijn en het risico nemen dat hij er niet mee kan leven en onze relatie verbreekt? Of het onderwerp laten rusten in de hoop dat ik er over een paar jaar toch wel aan toe ben?”

PS Je reactie op dit dilemma kan (ingekort) in Viva komen. Alleen je initiaal en eventueel je leeftijd komen erbij. Heb je zelf een dilemma? Mail dat kort maar goed uitgelegd naar dilemma@viva.nl

© Foto: Getty Images