Zeg het met kleur

geroosterde venkel

Kwam Valentijnsdag iets te vlug en ben je vergeten een cadeautje te kopen? Of heb je te weinig geld voor een Valentijnscadeau waar jij je liefde mee wil laten blijken? Koop of pluk dan een bos bloemen. Niet origineel, maar met de kleuren kun je heel veel zeggen.

Al sinds de Romeinse tijd staat de roos voor de liefde. Tegenwoordig hebben we niet alleen de rode roos meer, maar ook tal van andere kleuren. En al die kleuren hebben weer hun eigen betekenis.

Rode roos
Ik hou van je, ik ben verliefd op je. Liefde en respect.
De rode roos is de roos die je het meeste tegenkomt, hij staat dan ook voor liefde in de breedste zin van het woord. Hij is niet alleen heel erg geschikt voor verliefde stelletjes, maar ook om bijvoorbeeld aan je ouders te geven. Als de roos nog in zijn knop zit, staat dit voor puur en liefdevol, of juist voor een liefde die nog geheim moet blijven. Een roos die vol in bloei staat, is symbolisch voor een gerijpte liefde. De dieprode roos heeft weer een andere betekenis die echt alleen voor geliefden bestemd is: Ik wil je!

Roze roos
Mijn hart behoort aan jou.
De roze roos oogt zachter dan de rode rozen. Hij staat voor geluk, plezier hebben samen en heimelijke liefde. De donker roze roos heeft net als de dieprode roos weer een andere betekenis. Deze roos symboliseert dankbaarheid. Als de roze roos in volle bloei staat, staat hij voor het geloof in elkaar.

Witte roos
Vetrouw me.
De witte roos staat voor echte liefde en puurheid. Een half open witte roos staat voor een bepaalde mate van afhankelijkheid of onderdanigheid.

Gele roos
Kies voor mij.
De gele roos staat voor een goede vriendschap en verbondenheid. Een net geopende gele roos staat voor de vraag of de ontvanger nog van je houdt. In volle bloei staat de gele roos voor het verlangen dat de betreffende persoon weer bij je terug komt.

Blauwe roos
Hemelse liefde.
De blauwe roos staat voor hemelse, goddelijke liefde. Als de roos nog in zijn knop zit, betekent dit dat er een wens is om de diepte in te gaan. Een blauwe roos die in volle bloei staat, staat voor intense spirituele beleving.

Zwarte roos
Het is uit.
De zwarte roos is minder geschikt voor een dag als Valentijnsdag, tenzij je het graag uit wil maken. Maar om je lief geen ‘Valentijnstrauma’ te bezorgen, kun je dit natuurlijk veel beter een paar dagen voor Valentijnsdag doen. De zwarte roos symboliseert een afscheid. Als de roos nog in zijn knop zit, staat dit voor een definitief afscheid. Een zwarte roos die vol in bloei staat, staat echter voor een minder heftig afscheid of juist een rustpauze in de relatie. Dus sla deze keer de zwarte roos maar over en laat hem maar lekker in de emmer met water zitten!

Liefde is onlosmakelijk verbonden met rozen. Maar rozen zijn voorspelbaar en om enigszins origineel te blijven, is het leuk om eens een andere bloem te geven. Maar let dan wel op de kleuren!

Rode bloemen staan voor hartstocht, liefde, romantiek, verlangen, warmte, verleiding, zwoelheid, kracht, stijl en luxe.

Roze bloemen staan voor tederheid, zachtheid, jeugdigheid, romantiek, geboorte en blijdschap.

Witte bloemen staan voor puurheid, zuiverheid, maagdelijkheid, elegantie, reinheid, eenvoud, frisheid, licht, kalmte en volmaaktheid.

Gele bloemen staan voor energie, activiteit, groei, stralend, licht, zon, geluk, levensplezier, optimisme, vrolijkheid en een nieuw begin.

Ben jij op Valentijnsdag de gelukkige eigenaar van een bos bloemen geworden? Verzorg ze dan met liefde:
– Zet de bloemen bij ontvangst meteen in het water.
– Snij de stelen schuin af, nooit knippen!
– Haal beschadigde blaadjes en de blaadjes die in het water komen weg.
– Zet de bloemen in een schone vaas of emmer, het liefst in een glazen vaas en nooit in metalen vazen of emmers.
– Gebruik handwarm water en voeg snijbloemenvoedsel toe.
– Ververs het water om de dag.
– Zet de bloemen niet in de tocht of in de volle zon. Zet ze ook niet in de buurt van rijp fruit of een warmtebron, dit zorgt ervoor dat de bloemen sneller verouderen.