Zinderende Franse films

geroosterde venkel

1: Amélie
Deze klassieker is bekend bij het grote publiek, maar heeft in feite de Franse film uit het filmhuis groot gemaakt. Zowel de stijl van de film als het eigenaardige verhaal maken het tot een echte must-see. Het geeft op een leuke manier de sfeer van Parijs weer.

2: Jeux d’enfants
Dit is een minder main stream film, maar desalniettemin ontzettend leuk. De film speelt zich af in Parijs en is een variatie op het lied “La vie en rose”. Het vertelt het verhaal van de liefde op een unieke manier. In het Engels vind je deze film onder de titel Love Me If You Dare.

3: Long dimanche de fiançaille
Audrey Tautou (bekend als Amélie) speelt de hoofdrol in dit verhaal van liefde in oorlogstijd. Het plot is gecompliceerd, maar in feite wacht zij op de terugkeer van haar geliefde. De film is lang, maar is leerzaam voor iedereen die wat meer over Frankrijk wil weten.

4: 8 Femmes
In een landhuis in Frankrijk wonen 8 vrouwen en 1 man. Met kerst komt iedereen thuis om het feest te vieren, maar het feest wordt niet echt een feest: op een morgen wordt de man met een mes in zijn rug op bed gevonden. Wie is de dader?

5: L’Auberge Espagnole
Een grappige film voor iedere jongere die zich voorbereid (of terugkijkt) op een langere periode in het buitenland. De hoofdrolspeler ontmoet Italianen, Spanjaarden, Engelsen en Duitsers als hij in het buitenland verblijft met een Erasmusbeurs. Hij vertrekt om een talencursus te volgen, maar komt terug met veel meer ervaringen.

6: Paris, je t’aime
In vijf minuten het verhaal vertellen van een romantische ontmoeting in één van de wijken van Parijs. Dat is de uitdaging die zo’n twintig regisseurs uit de hele wereld zijn aangegaan. Het resultaat is een collectief werk over de liefde, het moderne Parijs gezien door de ogen van internationaal vermaarde regisseurs.

7: Baisers volés
Doinel kan zijn draai niet vinden in het leven. Hij wordt uit het leger gezet, wordt nachtwaker en privédetective in een schoenenzaak. Daar raakt hij hevig verliefd op de vrouw van zijn opdrachtgever. Maar zijn ex-vriendin Christine laat het er niet bij zitten.

8: Le Grand Bleu
Het verhaal van de rivaliteit tussen twee duikers, Enzo en Jacques, die steeds gedurfdere pogingen ondernemen om het record diepzeeduiken te breken. Jacques heeft het daarnaast ook nog moeilijk om te kiezen tussen zijn liefde voor Johanna en de lokroep van de zee en zijn geliefkoosde dieren, de dolfijnen, waarmee hij gesprekken voert.

9: La Tourneuse de Pages
Een 10-jarig pianospeelstertje wordt afgewezen bij een auditie voor het conservatorium. Jaren later komt zij weer in contact met het jurylid, die daar volgens haar voor verantwoordelijk was. Langzaam maar zeker dringt zij binnen in haar leven…

10: Moulin Rouge
Niet echt Frans qua taal en acteurs, maar toch volop Franse sfeer: de nachtclub, de cancan, kunstenaars, liefde, jaloezie en een dramatische ontknoping.