Zo doe je op en veilige én leuke manier aan sexting

sexting

Sexting wordt veelal afgekeurd en campagnes ontmoedigen ons om eraan mee te doen. Seksueel getinte filmpjes van celebs die uitlekken en foto’s die in de ronde gaan door wraak door een ex, maken het er niet makkelijker op. Ook komt victim blaming nog veel te vaak voor, waardoor sexting vooral in een negatief daglicht staat. Maar, hallo: hoe leuk is het om soms iemand te teasen met een sexy fotootje zonder alle negatieve gevolgen van dien? Dit kan namelijk op een veilige manier en dat doe je zo.  

Door al deze ‘nare gevolgen’ die uitgelicht worden, krijgen we de boodschap dat alles wat met sexting te maken heeft negatief is. Een soort boodschap die ons vertelt: begin er niet aan, want de gevolgen kunnen groot zijn. Seksuologen Anne en Leila vergelijken dit met de mededeling: ‘Van seks word je zwanger, dus beter heb je geen seks’. Iets wat nogal eenzijdig en krom bekeken is, want seks is leuk en lekker en er zijn genoeg manieren om het ‘veilig’ te doen. Precies dit geldt ook voor sexting.

Show alleen je lichaam

Met het versturen van naaktfoto’s is niets mis, mits het voor beide partijen gewenst is. Met het verspreiden van naaktfoto’s van de ander op het wilde wijde web is wel degelijk wat mis. Minimaliseer het risico door bij het versturen van erotische foto’s en/of video’s je hoofd niet in beeld te doen. Trek mooie lingerie aan, doe eens sexy post, máár: show alleen je lichaam.

Incognito app

Een andere manier om veilig aan sexting te doen is om gebruik te maken van ‘incognito apps’. Er zijn verschillende apps die foto’s opslaan en verwijderen uit je reguliere fotomapje, en waar je vervolgens alleen bij kunt met een apart wachtwoord. Ook zijn er applicaties vergelijkbaar met WhatsApp waar je niet herkend wordt. Je nummer kan niet worden achterhaald en je kiest op deze app voor een ‘nickname’. Let hier ook op: laat je hoofd uit beeld wanneer je een foto stuurt. 

#Sexysextingweek

Seksuoloog Anne van Seksuologen met Twee heeft het afgelopen jaar zelf te maken gehad met gelekte seksueel getinte foto’s. Om dit juist niét negatief te belichten, geeft ze er samen met haar collega Leila een andere, positieve draai aan en hebben ze de #sexysextingweek opgezet. ‘Als seksuologen zien wij ook de vele voordelen die sexting met zich mee kan brengen en hier willen we dan ook graag aandacht aan besteden.’ In de week van 8 tot en met 14 februari zullen de seksuologen dagelijks informatie op social media delen om op een veilige én leuke manier aan sexting te kunnen doen. 

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

Door: Sien Boonen | Beeld: Unsplash