Zó ga je om met een gebroken hart, ook al had je geen relatie

“Dit gaat niks worden.” is misschien wel de meeste verschrikkelijke zin die je kunt horen tijdens een date. Of nog erger, erna. Per. What’s App. En dat terwijl je hem (of haar) net leuker begon te vinden en dacht dat het écht iets kon worden tussen jullie. Wat doe je als het date-avontuur opeens stopt en jij achterblijft met een gebroken hart?

Afgewezen worden is nooit leuk. Vooral niet als je al een tijd bezig bent om elkaar beter te leren kennen (lees: meermaals hebt gesekst, samen geslapen en hebt ontbeten). Een korte romance kan al een grote impact hebben. In die tijd heb je toch emoties gedeeld, waren jullie intiem en waren de gevoelens écht. Tenminste, voor jou. Het was misschien niet Insta official, maar het was ook niet niks. Je zag immers niemand anders naast je date boy (or girl). En ook al kennen jullie elkaar nog niet heel lang, je zag wellicht al een toekomst met die persoon. Als de realiteit dan opeens anders is, dan is dat janken. Keihard janken.

Online daten

Online dating maakt het laten now-a-days nog ietsje moeilijker waardoor deze situaties vaker voorkomen. Je hebt het gevoel dat je de persoon waarmee je praat direct goed kent. “Je leest een profiel en verwerkt die informatie meteen. Onze fantasie slaat dan vaak op hol”, legt psycholoog Juli Fraga uit. Zonder elkaar in het echt gezien te hebben, bouw je iemands persoonlijkheid op door wat je oppikt van gesprekken, foto’s en hun onlineprofielen. “Oh wat leuk, hij/zij houdt van reizen. Ik ook. Wie weet kunnen we deze zomer wel samen weg…” Herkenbaar?

Een shot aan hoop

Volgens Stella Harris, seks- en relatiecoach zorgt de swipingcultuur ervoor dat we sneller een coupe de froudre krijgen voor iemand. We krijgen meer hoop, vaak al naar 30 seconden (!). “Soms gaan we dan het beeld van wat het echt is en wat we hopen dat het is met elkaar combineren. Als dat wegvalt, blijf je gekwetst over.” 

Gebroken hart

De vraag der vragen: maar hoe ga je dan om met een gebroken hart, wanneer je uit deze niet-echté relatie komt? Stella geeft aan dat het belangrijk is om te erkennen dat je gevoelens echt zijn. “Je rouwt om een relatie, het gaat niet alleen om de tijd die je samen doorbracht, ook om de hoop die je had voor de toekomst. Het maakt dus niet uit hoelang een relatie duurde en of je er een label opplakte, teleurstelling kan echt kwetsend zijn.”

Het is belangrijk om met een vriendin of familielid over je gevoelens te praten en het niet op te kroppen. “Zie je emoties onder ogen en probeer jezelf niet constant af te leiden, ook al doet het pijn.” Het is belangrijk dat je evenveel tijd neemt om tot rust te komen als bij een andere relatie. “Breng tijd door met vrienden, zoek een nieuwe hobby, werk aan jezelf”, moedigt ze aan.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties?
Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Bron: HLN.be | Bbeeld: iStock
Gina is 30 lentes jong, freelance creatieveling en vraagt altijd ‘waarom’? Ze pent en produceert voor print en online, thuis, op kantoor, in de studio of vanuit een zonnig oord (Bali baby) mét dochter Mex (2) aan haar arm of om haar nek. Schrijfspecialisaties? Het wel en wee van #momlife, relatieperikelen (vriendschappen vallen daar ook onder, immers ook een relatie), hippe hotspots en dirty talk, s-e-x.