Zoete stamppot

geroosterde venkel

Behalve een mooi wit decor en duimen dat dé tocht er nu echt van gaat komen, horen bij dit winterse weer ook vervelende kwaaltjes.

Winterhanden, wintervoeten en griep. Ik doe maar een greep. Vrolijk word je daar natuurlijk niet van. Wie denkt dat eten alleen gegeten kan worden, heeft het mis. Dat ontdekte ik laatst weer eens in het openluchtmuseum. Terwijl de kinderen een kijkje namen in de wereld van twee eeuwen geleden, luisterde ik naar verhalen van het kruidenvrouwtje. Geloof het of niet. Zelf sta ik er wel voor open. Kruidenmengsels of warme dranken die je nare klachten kunnen verzachten.

1. Zoals deze lekkere thee die je grieperige gevoel vermindert. Meng 1 kopje lindebloesem, 1 kopje vlierbloesem met een 1/2 kopje kamille. Voeg hiervan 1 el toe aan 1/2 liter kokend water. Laat 5 à 10 min trekken. Drink regelmatig.

2. Of deze, waar je ter bestrijding van winterhanden en voeten enige takjes rozemarijn 15 à 25 min laat trekken in een theepot. Daarna overgieten in een handen of voeten badje.

3. Mocht het echt heel hard gaan vriezen de komende tijd en je krijgt last van bevroren ledematen, leg er dan gehakte uien op. Wel vaak herhalen.

Een heerlijke warme winterse maaltijd helpt natuurlijk ook altijd goed. Een grote pan op het vuur. Alle ingrediënten erin. Afgieten. Kuiltje erin, jus erbij en smikkelen. Zo kennen wij de Hollandse stamppotten. Maar de tijd dat we alleen stamppot boerenkool en hutspot aten is voorbij. Nu smullen we ook van stamppotten met rucola, pesto, zongedroogde tomaatjes en pijnboompitten. Of met witlof, gerookte zalmsnippers, crème fraîche en dille.

Vandaag staat op het menu een stamppot van zoete aardappel, spinazie, geitenkaas en walnoten. Zoete aardappelen smaken een beetje naar mango, vol en romig en zitten boordevol voedingsstoffen. In veel landen is deze knol één van de meest effectieve manieren om kinderen genoeg vitamine A te laten innemen. Hoewel de meeste supermarkten de zoete aardappelen tegenwoordig verkopen, kan het soms nog lastig zijn ze te vinden. Bij de meeste biowinkels en toko’s hebben ze hem zeker.

Stamppot zoete aardappel, spinazie, geitenkaas en walnoten.

Ingrediënten (4pers.):
1 kg zoete aardappelen
1/2 kg verse spinazie, gewassen
200 gr harde geitenkaas, in blokjes gesneden
handje geroosterde walnoten, grof gehakt
olijfolie
zout & peper

Bereiden:
Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook. Schil de zoete aardappelen en snij in grove stukken. Voeg de zoete aardappelen toe aan het kokende water. Kook ze in 20 minuten gaar. Giet de aardappelen af en maak er een grove puree van. Breng op smaak met zout, peper en een scheutje olijfolie. Snij de spinazie in stukken. Meng door de aardappelpuree en warm goed door. Meng ook de geitenkaasblokjes door de stamppot. Serveer de stamppot in kommen en garneer met de geroosterde walnoten.