Zoveel geven we gemiddeld uit per date

ik hou van je zeggen

Meer afspraakjes, minder geld. Dat typeert het dateleven van de single Nederlander anno 2016. Lexa.nl deed onderzoek naar ons dategedrag en bracht vandaag de resultaten naar buiten.

2016 was geen goed jaar voor de Nederlandse datingindustrie. Niet alleen nam het aantal actieve daters is af, maar ook hun budget is kleiner geworden. Daardoor zijn de inkomsten van de datingssector met elf procent afgenomen tot 684 miljoen euro. Dat komt neer op 523 euro per persoon.

Kosten per date

Vorig jaar waren er 1,3 miljoen actieve daters in ons land. Per persoon hadden zij gemiddeld 17 dates. De kosten per date? Gemiddeld 63 euro (31,50 per persoon). Het grootste deel daarvan werd gespendeerd aan entertainment, restaurants en bars.

Safe sex boven alles

Op een lief cadeautje van je date hoef je niet meer te rekenen. Van alle datingskosten werd er het meest gesneden in de cadeaus. Gaf een single Nederlander in 2015 in totaal nog 32 euro uit aan cadeaus voor zijn date; in 2016 was dat nog maar 20 euro. Opvallend: aan voorbehoedsmiddelen werd juist meer uitgegeven. Daar gaven we afgelopen jaar 16 euro per persoon aan uit, tegenover 10 euro in 2015.

Beeld iStock
Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.