De eerste keer anaal

Aan anale seks kleven veel mythes en onduidelijkheden. Twee veelgehoorde opvattingen zijn dat het een ‘vies’ karweitje kan worden en pijnlijk is. Maar zoals bij alles dat onbekend en nieuw is, geldt ook hierbij dat een goede voorbereiding het halve werk is. Vergeet bovendien niet: oefening baart kunst. Belangrijk is dat je ontspannen bent en op je gemak.

Hygiëne
Anale seks hoeft helemaal niet onhygiënisch te zijn, als je er eerst voor zorgt dat je jezelf even schoonmaakt. Dat kan in principe met water en een zeepvrije ‘zeep’, maar er bestaan ook speciale anale douches. Deze kun je vullen met lauw water (niet te warm of te koud, dat kan voor krampen zorgen) en vervolgens kun je jezelf ermee schoonspoelen totdat het water helemaal helder is.

Mocht je helemaal in de stemming zijn, dan zijn er speciale opzetstukjes voor de anale douche beschikbaar die voor extra stimulatie zorgen.

Glijmiddel
Er zijn verschillende glijmiddelen verkrijgbaar om te gebruiken bij anale seks. Het grootste onderscheid zit tussen glijmiddelen op waterbasis en siliconenbasis. In principe kunnen beiden gebruikt worden, maar enkel glijmiddel op waterbasis is veilig voor alle soorten toys. Ook is een lubricant op waterbasis makkelijker schoon te maken, aangezien die oplost door water. Velen geven echter de voorkeur aan lubricanten op basis van siliconen vanwege de dikkere substantie. Maar wist je dat er ook glijmiddel op waterbasis bestaat, dat speciaal voor anale seks is? Deze lubricant is, ondanks dat het op waterbasis is, alsnog van een stevigere textuur.

Er zijn ook speciale sprays en crèmes beschikbaar voor anale seks. Deze zijn niet noodzakelijk, maar kunnen misschien net dat beetje verlichting geven dat bij de eerste keer gewenst is.

In principe hoort anale seks echter geen pijn te doen. Voel je wel pijn, dan heeft dat te maken met het feit dat penetratie met een te groot object plaatsvindt, of simpelweg te snel. Het gebruik van glijmiddel is eigenlijk essentieel. Uiteraard maakt het lichaam anaal wel enig vocht aan, maar dit is doorgaans nooit voldoende. Doe jezelf of je partner een plezier en gebruik een goede lubricant.

Speeltjes
Zoals eerder gezegd hoort anale seks niet pijnlijk te zijn. Onze anatomie, zowel van de man als van de vrouw, is dusdanig gemaakt om van anale seks te kunnen genieten. Dat anale seks toch wel eens onprettig kan zijn, heeft te maken met het formaat waarmee gepenetreerd wordt. Het is daarom belangrijk om te oefenen en jezelf of je partner voor te bereiden. Het is aan te raden om een starterskit te gebruiken, zoals de Rocky set. Deze komt met een kleine plug, een vibrerende plug en een anale douche. Op deze manier kun je uitproberen wat jij en/of je partner het fijnst vinden.

Een ander product dat het proberen waard is, zijn de anaalkralen. Door de geribbelde structuur kan het extra stimulatie geven, zowel voor mannen als voor vrouwen. Ook zijn de kralen qua grootte vaak oplopend, waardoor ermee getraind kan worden.

Tot slot: vergeet niet om een condoom om het speeltje te doen als je deze zowel voor anale als vaginale penetratie gebruikt, óf als je van plan bent een speeltje te delen! Gebruik ook enkel speeltjes die voor anaal gebruik bedoeld zijn. Deze hebben namelijk een handvat of inkeping in het product, waarmee voorkomen kan worden dat een speeltje ongewenst in het lichaam ‘zoek’ raakt.