Gevecht tegen mezelf

Ik vecht niet tegen de kilo’s en ook niet tegen andere hardlopers. Ik vecht vooral tegen mezelf. Zoals ik in mijn vorige blog al aangaf ben ik namelijk aartslui. De eerste drie kilometers tijdens iedere run zijn een drama. Tijdens deze meters loop ik gemiddeld twintig keer met de gedachte om af te haken en om te keren. “Voel ik nou een pijntje in mijn knie? Laat ik maar weer terug gaan!”

Inner devil
Er zijn nog meer momenten waarop ik vecht tegen mijn inner devil. Zo kom ik tijdens mijn sportieve uitspatting bijna altijd bekenden tegen. Familieleden, oud-klasgenoten van de middelbare school en andere mensen die ik al jaren niet heb gezien. Allemaal groeten ze een bezwete, chagrijnige en rood aangelopen versie van mezelf. Ik trek meestal snel een sprintje, zodat ze zwaar onder de indruk zijn, waarna ik een minuut later weer verder strompel. Confronterend? Helemáál niet…

To run or not to run
Naast het gebrek aan motivatie, het kunnen tegenkomen van bekenden, het liever willen afspreken met vrienden om te bbq-en met dit heerlijke weer, is er nog een ander punt waar ik letterlijk een schijthekel aan heb. Namelijk de plotseling opkomende drang om naar het toilet te moeten. Hardlopen is echt een aanslag op je darmgestel. Bij mij is het iedere keer weer hetzelfde liedje. Ik heb zelfs een vriend die niet meer gaat hardlopen voordat hij goed naar de wc is geweest. Ik denk dat dat voor mij ook een goede oplossing zou kunnen zijn.

Goed bezig!
Ondanks al deze struggles gaat het de laatste tijd echt top. Ik zit al op 32.7 kilometer in twee weken. Ik weet het, dit is pas sinds kort, maar ik merk dat 22 september steeds dichterbij komt. Dit beangstigt mij deels, waardoor ik aan het begin van de week mijn hardloopmomenten al probeer te plannen. De dagen dat ik mezelf niet kan motiveren, moet ik verplicht deelnemen aan Insanity. Een ander trainingsprogramma waar ik voor de televisie kan bewegen. Ik hoop dat ik dit ritme volhoud!

Hoe motiveer jij jezelf? Leg je jezelf een straf op als je niet gaat, of een beloning na een succesrondje (ijsjes!)?

Volg Nienke (@n1enke), Nikky (@nikjenikkes) en Marieke (@brouwertje) de komende weken in de aanloop naar de Dam tot Damloop op VIVA.nl/damloop en op Facebook.com/VIVAsportief. Hier vind je ook trainingsschema’s.