Hardlopen ontspant, maakt gelukkig en creatief

hoe lang doe je over 5 km hardlopen

Om te ontsnappen aan de alledaagse hectiek loop ik sinds een aantal maanden hard. Hoewel het niet mijn favoriete sport is – ik zit liever op de mountainbike vanwege de snelheid – merk ik wel dat het mijn lichaam en geest goed doet.

Vooral na een drukke werkdag is het heerlijk om door de frisse buitenlucht (vooral in de zomer) een aantal kilometers te maken en de stress weg te laten vloeien. Maar behalve dat hardlopen effectief is tegen stress, heb ik gelezen dat het nog veel meer doet.

Creatief
Zo maakt hardlopen je intelligent en creatief. Je hersenen krijgen twee keer zoveel zuurstof als in rust. Dit verhoogt het concentratievermogen, want er ontstaan nieuwe verbindingen tussen de verschillende zenuwcellen. Mentale scherpte, leervermogen en creativiteit nemen bij regelmatig trainen eveneens toe.

Endorfine
Daarnaast leidt hardlopen tot de productie van het lichaamseigen pijnbestrijdingsmiddel endorfine. De concentratie in het bloed van deze stof is bij lopers hoger dan bij ongetrainde mensen. De werking van de lichaamseigen endorfine werkt pijnstillend. Hierdoor voelen veel hardlopers zich vaak zo ontspannen. En ja, dat is inderdaad waar.

Slapen
Hardlopen draagt ook bij tot een goede nachtrust. De inslaapfasen worden korter en de perioden van diepe slaap langer. Heerlijk! Na een paar weken voelde ik dit al.Vooral als ik ’s avonds nog een rondje ren, merk ik dat ik heerlijk kan slapen.

Hoewel de koude maanden er weer aan komen, blijf ik mede door deze positieve effecten hardlopen. Maar er is nog een goede en vooral leuke reden: sportkleding. Want oei, want is er tegenwoordig veel moois te verkrijgen. Op mijn wishlist voor de wintertrainingen: een hardloopjack, een lange broek en toch misschien nog een paar nieuwe hardloopschoenen.

Blogs over hardlopen
Binnen de online redactie van VIVA zijn er een aantal meiden die fanatiek hardlopen. Regelmatig bloggen zij over hun belevenissen en voortgang. Meer weten? Lees hier hun blogs!