10 redenen waarom de Zwarte Cross zo leuk is

zwarte cross

De laarzen staan weer in de kast, de modder is afgespoeld. De Zwarte Cross heeft aan ons bewezen meer te zijn dan boeren, brommers kiek’n en bier gooien. Het festival is met recht uitgegroeid tot het grootste betaalde festival van Nederland. Tien redenen waarom ook jij er volgend jaar heen moet.

1. Meer dan brommers kiek’n

De Zwarte Cross is echt wel meer dan brommers kiek’n (letterlijk en figuurlijk) en racen. Ga zeker stofhappen bij de stunts op de crossbaan, maar loop daarna over de sappige weides die eens per jaar zijn omgetoverd tot muziekvelden, theaterzalen en eettenten voor de katerhap.

2. Het is geen modeshow

Je loopt hier niet op de catwalk, maar op een festivalterrein, waar het geregend heeft. En dus modder is. Boho tops, maxi rokken, biker jacks en plateau sandalen kun je beter in je kast laten. Klompen, afgetrapte gympen, blote voeten, tuinbroeken en Vikingen met luchtgitaren zie je er wel.

zwarte cross

3. Shake that ass

Het hoofdpodium is maar een speldenknop vergeleken met de rest van het festivalterrein. We noemen een reggaeweide, Spiel mir einer Tirolertent en gaycafé ‘De Kast’. Er is véél muziek. En geen dit-is-dit-seizoen-hip-muziek. Maar gewoon reggae, ska, dance, 80’s, 90’s en mainstream. 250 (!) muziekbands zijn verdeeld over 27 podia. Halleluja.

4. Ontvang die bierdouche met open armen

Sta je net lekker te dansen, krijg je een bierdouche over je heen. Dit is normaal, en hier zeikt dus niemand over. Wij openden onze armen en genoten er intens van (oké, een beetje dan).

5. Laat je pillen thuis

Bier is sowieso de hoofdmoot op dit festival. Waar je in de Randstad niet om de kauwende kaken, immense pupillen en witte poederneuzen heen kan, verliezen bezoekers zich hier in het ingrediënten hop, graan, water en gist.

zwarte cross 2

6. Neem je familie mee

Toegegeven, het merendeel van de menigte is tussen de 17 en 35 jaar oud, maar we hebben ze gespot: de kinderen (de meesten dwaalden rond in het ‘Blagenparadijs’) en de ouderen. Jong en oud dansen letterlijk naast elkaar.

7. Elk type blote bast is aanwezig

Op wat voor man je ook valt, hij staat op dit festival, in blote bast. Ongeacht de weersomstandigheden. Van blokjes tot buikjes.

zwarte cross 3

8. Verrijk je woordenschat

Gooi je shit maar in de kroam. Euhm, in de wat? Of je je rotzooi in de afvalbak wil gooien. Juist ja.

9. Exclusiviteit op de camping

We werden geweigerd bij de camping-gate. Als campinggast heb je namelijk privileges. Een eigen festivaltent, een knapperend kampvuur met livemuziek, een massagesalon. Klinkt ontzettend lekker. We kunnen er helaas niks over vertellen.

10. Wegrijden zonder bumperkleven

En dit is zo’n fijne afsluiter. In plaats van uren op een lege spot in de pendelbus te wachten of bumper kleven tot aan de snelweg, hebben ze de uitrijroute fan-tas-tisch georganiseerd. Plankgas en onder de modder rijden we het festivalterrein af.

Wij weten één ding zeker: volgend jaar weer.

zwarte cross 4