11 tips voor als je kleding wil verkopen

kleding verkopen

Wil jij ook af van die steeds hoger wordende stapel oude kleding in je kast? Maar kan je het niet over je hart verkrijgen om je oude pareltjes voor noppes weg te doen? Een dagje op de markt staan en je kleding te verkopen is niet alleen een handige manier om van je garderobe af te komen, maar ook heel gezellig om met vriendinnen te doen. VIVA’s Jessica waagde zich aan de Amsterdamse IJ-hallen en deelt haar tips om een echte marktvrouw (voor een dag) te worden.

“Al jaren zeg ik dat ik alles binnenkort écht wegdoe, maar ondertussen blijven de stapels oude kleren in mijn huis zich maar opstapelen. En dan heb ik het nog niet eens over alle dozen bij mijn ouders achter het luik. Daarom werd het tijd om stappen te ondernemen. Afgelopen weekend was het zover en stond ik met m’n hele hebben en houden op de IJ-hallen in Amsterdam-Noord. Ik werd vergezeld door collega’s Daphne (IJ-hal-expert) en Eline (net zo groen als ik). De verkoop ging niet slecht, maar tijdens zo’n dagje ontdekte ik dat er nog veel te leren valt. Om jou van beginnersfouten te behoeden: hier mijn tips.”

 1. Zorg voor genoeg cash.
  “Handig is het niet, maar toch zijn er een hoop mensen die alleen met briefjes van twintig euro of meer naar de markt komen. Wees voorbereid en neem genoeg muntgeld mee. Begin dus op tijd met sparen!”
 2. Neem een (groot!) zeil mee.
  Remember: we leven in Nederland en dat betekent dat noodweer nogal eens op de loer ligt. Bij ons barstte het los, en wat bleek? Ons zeil was te klein voor de kraam. Resultaat: schuilen in de auto.”
 3. Bring food.
  “Geloof mij: als jij zojuist je favoriete shirt voor één euro hebt verkocht, vind je het doodzonde om die euro uit te geven aan een patatje. Smeer daarom lekker burgerlijk van tevoren bammetjes en sla wat snacks in. Ook een thermoskan koffie is – mede vanwege het vroege tijdstip waarop de markt start – een goed idee. Doe je je buren overigens ook een plezier mee.”
 4. Zorg voor lokkertjes en eye-catchers.
  “Op een grote rommelmarkt is het een hele uitdaging om ervoor te zorgen dat mensen bij je kraam stil blijven staan. Zorg daarom dat mensen in één oogopslag zien dat jouw stand de leukste is. Vrolijke printjes doen het fantastisch! Daphne had een superleuke jurk mee die ze eigenlijk niet wilde verkopen. Door die vooraan te hangen, lokten we een hoop mensen naar ons toe. Een beetje flauw, maar het werkte als een tiet.”
 5. Denk aan doeken, kleden en touw.
  “Nóóit over nagedacht om mee te nemen: doeken om onder m’n kleding neer te leggen. Dat was geen ramp, maar een kleed onder je spullen is wel zo fris en komt vooral goed van pas als de kraam nat is (was bij ons gelukkig niet het geval). Een touw is ook handig om bij je te hebben.
 6. Vergeet je kledinghangers niet.
  “Zonde als je al je kleding neer moet leggen! Vooral jurken, vesten en colberts doen het hangend een stuk beter.”
 7. Pronk met bekende merken.
  “Mensen hebben hier een zwak voor. Nooit verwacht, maar mijn oude Birkenstocks bleken je van het te zijn. De eerste tien minuten had ik al drie potentiële kopers.”
 8. Neem beha’s en bikini’s mee.
  “Ik twijfelde of ik m’n lingerie en bikini’s mee zou nemen, omdat ik het idee had dat deze het niet zo goed zouden doen. Nou, niets bleek minder waar! Met name m’n beha’s deden het goed.”
 9. Hou je prijzen laag.
  “Op de markt wil iedereen alles voor een prikkie. Verleg daarom – hoe moeilijk ook – je standaard. Het is misschien pijnlijk om je dure designerjurk voor een paar euro weg te doen, maar een markt is niet de plek om er veel voor de vragen. Vijf euro voor een kledingstuk is eigenlijk al duur.”
 10. Zorg voor overzicht.
  “Heb je veel kleding bij je? Drapeer alles niet direct over je kraam. Kies de leukste items en leg die overzichtelijk neer. Wissel gedurende de dag een paar keer om te zien wat wel en niet werkt.”
 11. Blijf tot het bittere eind.
  “Veel mensen hebben de neiging om een half uur voor het einde alvast te gaan inpakken. Slimmer is echter om tot de laatste minuut te blijven staan. Juist aan het eind komen er nog een hoop koopjesjagers langs die (het liefst voor vijftig cent) je laatste restjes willen scoren. Voor je ’t weet ben je toch weer flink wat kledingstukken kwijt!”

Heb jij nog meer tips? Deel ze hieronder!

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.