10x stijlvol en duurzaam shoppen in Utrecht

duurzaam winkelen

Op zoek naar een stukje meer kwaliteit en betekenis in je kledingkast? Op soulstores.com vind je stijlvolle winkels waar de eigenaar nog met passie achter de toonbank staat, en waar je producten kunt kopen met liefde voor vakmanschap, kwaliteit én een duurzame productie. Oprichtster Talita Kalloe zet de mooiste soul stores uit Utrecht voor je op een rij.

Foto Cashmyra Rozendaal

Duurzaamheid – tegenwoordig word je doodgegooid met de term. Daarom stimuleer ik liever dat je er je eigen waarde aan geeft. Voor de één betekent dit geen producten meer kopen waar dieren voor zijn gedood, voor de ander alleen producten die onder eerlijke arbeidsomstandigheden zijn gemaakt, en voor weer een ander tijdloze kleding van topkwaliteit die een leven lang meegaat. Er is geen goed of fout, elke stap in de goede richting is er al één. Daarom vind je in dit rijtje een mix tussen volledig duurzame winkels en winkels met een beetje van beiden. Zodat je zelf kunt bepalen wat voor jou goed voelt. En het shoppen ook vooral gewoon leuk blijft. 

DAEN’S – Minrebroederstraat 3

Van stijlvolle winkel naar winkel met café en bed & breakfast; Daen’s maakt het plaatje compleet. In de winkel vind je een mooie mix aan merken met prachtige kwaliteit stoffen. Daarnaast vind je er unieke cosmetica en accessoires. Zoals handgemaakte parfum van Zarko Perfume en de 85 procent natuurlijke nagellak van Kure Bazaar. In hun koffie- en wijnbar werkt Daen’s met biologische producten en kun je genieten van de lekkerste wijnen, huisgemaakte taarten, verse lunch en koffie. Een must visit!

Jet & De Juffrouw – Schoutenstraat 4S

Verscholen in een werfkelder op de Schoutenstraat vind je fairtrade edelsmeden Jet Bartman en Sanne de Vries (Juffrouw Dubois). Jet en Sanne werken zoveel mogelijk met gerecyclede materialen en fairtrade zilver en goud. Fairtrade edelmetalen worden gewonnen uit mijnen die voldoen aan de fairtrade standard. Dit houdt onder andere in dat de mijnwerkers onder veilige omstandigheden werken, een vaste en eerlijke prijs ontvangen en er geen kinderarbeid bij is betrokken. Een ideaal adresje als je op zoek bent naar een persoonlijk, handgemaakt én eerlijk sieraad. 

The Domestic Botanist – Jansveld 49

The Domestic Botanist op het Jansveld is de winkel van mode-ontwerpster Marije Hellwich. Deze kleine maar fijne winkel straalt één en al stijl en kleur uit. De bonsaiboompjes in de winkel tonen Marije’s fascinatie voor planten. En met haar diepere visie op mode, heeft ze een collectie van duurzame merken samengesteld die dit feilloos uitdragen. Bij ieder product in de winkel vind je een kaartje met daarop het verhaal van de ontwerper en de gedachte achter het product. Achterin de winkel zit Marijes atelier waar ze werkt aan haar eigen collectie.

Puha – Voorstraat 48

Puha is toch wel één van de designwalhalla’s van Utrecht. De winkel ziet er zelf niet alleen prachtig uit, maar ligt vol met originele en kleurrijke ontwerpen. Van het sociaal verantwoorde Rotterdamse Granny’s Finest en Studio Jux tot handgemaakte keramiek, de mooiste leren tassen en kunstexposities van jonge talenten. Bevlogen eigenaren Said en Taam Karsdorp hebben liefde voor het werk van getalenteerde ontwerpers en geven ze graag een extra platform met hun winkel. Een onmisbaar adresje voor stijlvolle producten met een goed verhaal.

Nukuhiva – Zadelstraat 36

Nukuhiva is het winkelconcept van Floortje Dessing en één van de eerste duurzame modewinkels van Nederland. De winkel laat zien dat eerlijke en duurzame kleding ook stijlvol kan zijn. Fair fashion en sustainable products zijn de waarden van waaruit Nukuhiva verkoopt. Je vindt dan ook uitsluitend fairtrade modelabels die met respect voor mens en natuur produceren. Een groot deel van de kleding wordt gemaakt van biologisch katoen, lyocell, hennep en andere natuurlijke materialen. Goed nieuws: ze hebben ook een winkel in Amsterdam.

WAAR – Lijnmarkt 21

De winkels van WAAR zitten inmiddels met meerdere vestigingen verspreid door heel Nederland en zijn een heus begrip geworden. WAAR verkoopt duurzame en designerwaardige producten die perfect passen in een bewuste levensstijl. Alle producten worden geselecteerd aan de hand van vijf waarborgen: Fairtrade, Ecologisch, Biologisch, FSC-Hout of Gerecycled. Een leuk en stijlvol adressen voor originele en eerlijke cadeaus. 

FEM Vintage – Lijnmarkt 44

Verscholen in het souterrain van sieraden winkeltje Vonk op de lijnmarkt, vind je Fem Vintage. Eigenaresse Femmie Zuur is groot vintage liefhebber en hecht veel waarde aan duurzaamheid. Met haar eigen winkel kan ze nu haar liefde voor vintage, mode en duurzaamheid combineren. Femmie kiest haar stukken met zorg uit en heeft kennis van zaken. Je vindt er mooie vintage vondsten: van tassen en sieraden tot jassen en jurken. Een goed adresje om je vintage garderobe aan te vullen met de mooiste vondsten.

Vollers386 – Oudegracht 386

Na haar bijzondere reizen door Azië, Canada en Europa, vond eigenaresse Janet het tijd om haar schat aan inspiratie tot uiting te brengen in haar eigen zaak. In Vollers386 vind je dan ook een zorgvuldige selectie van alles wat Janet inspireert. Bij Vollers koop je onder andere kleding van het tijdloze Nederlandse merk ByBar. Ook verkoopt ze het merk van de Nederlandse stichting Mooi door Mij: een stichting die onder begeleiding van Nederlandse designers producten fabriceert, gemaakt worden door cliënten met een verstandelijke beperking. Een heerlijke winkel om rond te struinen. 

Livstores – Twijnstraat 41

Bij Livstores vind je tijdloze collecties die in kleine oplages worden geproduceerd. Zo zijn de items vrijwel allemaal afkomstig uit de ateliers van zowel gevestigde als nog onontdekte Nederlandse ontwerpers. Denk aan ontwerpers als Irma Borgstede, Rianne de Witte, Fenny Faber, Anne Oomen. Of de unieke schoenen van Eijk-Amsterdam en de prachtige handgemaakte tassen van Raff. Met een mooi kledingstuk of accessoires van Livstores steun je dus niet alleen een duurzame productie, maar ook de ontwerper die het kledingstuk heeft gemaakt. Een prachtzaak vol quality designer labels.

G.U.R.U.S. – Twijnstraat 69

Deze fijne en bijzondere winkel zit verstopt aan het einde van de Twijnstraat.. Bij G.U.R.U.S. koop je kleding van voornamelijk Scandinavische, Engelse en Nederlandse merken. Eigenaren Antar en Meijke zoeken hun merken met liefde en aandacht uit. Zo vind je er het prachtige merk Rhumaa, dat het werk van jonge talenten in Zuid-Afrikaanse townships ondersteunt. Ook koop je er het bewuste jeansmerk Haikure. Dit merk zet zich in voor een bewuste, milieuvriendelijk én mens vriendelijk productieproces. En dat is nog maar een kleine greep uit al het moois wat ze hebben. Een winkel vol met bijzondere verhalen en onmisbaar in dit rijtje.

Meer van dit soort winkels ontdekken? Neem een kijkje op www.soulstores.com.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.