13 Reasons Why krijgt bergen kritiek door inzet gun violence

13 reasons why

Een vulgaire kijkcijfertruc of het aan de kaak stellen van een maatschappelijk probleem? Het tweede seizoen van 13 Reasons Why krijgt – pas op, spoilers – bergen kritiek over het gebruik van gun violence. Wat vind jij van de kritiek?

‘Actuele maatschappelijke problemen worden geromantiseerd’

Dat 13 Reasons Why een heftige serie is, is inmiddels bekend. In het eerste seizoen werden actuele problemen zoals pesten en zelfmoord onder jongeren in beeld gebracht. De makers – Jay Asher, schrijver van het boek, en mede-producent Selena Gomez – maakten veel boze tongen los omdat zij een romantisch beeld van zelfmoord zouden schetsen. Die focus verschuift in het nieuwste seizoen naar wapengebruik onder jongeren.

Gepeste kinderen zijn moordenaars

In de laatste aflevering van het eerste seizoen is te zien hoe hobbyfotograaf (en stalker) Tyler een geweer koopt en munitie verzamelt. Gaan de gepeste tieners eindelijk wraak nemen op de populaire kliek? Een spannende cliffhanger, waardoor mensen nóg nieuwsgieriger werden naar het tweede seizoen. En daarmee begint ook de kritiek. Want dat gun violence onder tieners toeslaat als een epidemie in Amerika is duidelijk, maar moet dit actuele probleem dan wel gebruikt worden als lui plot om stereotypes nog meer naar beneden te helpen?

Neem nou Tyler, de rare hobbyfotograaf die jarenlang gepest wordt door de jongens, genegeerd wordt door de meisjes, te kakken wordt gezet door een naaktfoto die viral gaat, en zelfs door nice guy Clay niet serieus wordt genomen. Is het heel gek dat hij de school wel zou willen neerknallen?

‘Ja, eigenlijk is dat heel gek,’ stelt Isabelle Robinson. Zij schreef I Tried to Befriend Nikolas Cruz. He Still Killed My Friends voor de New York Times. ‘De gepeste-eenling-die-transformeert-in-een-shooter is een stereotype dat in het leven is geroepen na het schietdrama op de Columbine High School. Een stereotype waar ook experts zich de afgelopen jaren over gebogen hebben. Met als conclusie dat de gemiddelde ‘schoolschieter’ net zo goed een populaire leerling kan zijn (zoals bijvoorbeeld afgelopen week in Santa Fe). Maar hou je vast aan dit stereotype, dan zeg je eigenlijk impliciet dat de klasgenootjes van de dader verantwoordelijk zijn voor de schietincidenten. Geen enkele vorm van vriendelijkheid of medeleven alleen zou de persoon hebben veranderd die Nikolas Cruz is en was.’

De échte reden van wapengeweld onder tieners

En volgens vele kijkers van de serie heeft Robinson hier gelijk. ‘Door Tyler een slachtoffer van zijn klasgenootjes te maken, in plaats van zijn klasgenoten slachtoffer, negeert 13 Reasons Why de échte reden van de schietepidemie op scholen in Amerika: namelijk een gebrek aan gezond verstand controle over wapens,’ schrijft Jenny Hollander van Bustle. ‘Pesten is een zwak excuus voor de hiaten in ons schoolsysteem, regering en wapenwetten.’ Ze vervolgt: ‘In de twee minuten durende trailer van seizoen 2 worden drie referenties naar wapengeweld gemaakt. Een trailer is er om mensen nieuwsgierig te maken, zodat ze de serie gaan kijken. Dat is waar 13 Reasons Why het wapengeweld onder tieners voor gebruikt.’

Wat vind jij van de kritiek?

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

https://www.magazine.nl/abonnement/viva

VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.