5 redenen om House of Cards te kijken

house of cards

Gordijnen dicht, laptop aan: ‘House of cards’ is terug! Morgen komen de eerste afleveringen van seizoen vier op Netflix. Nog niet verslaafd aan deze toffe serie? Vijf redenen waarom je dan nú moet beginnen met bingewatchen.

Tekst: Elfi Voorhuis

Allereerst een korte introductie: ‘House of cards’ is een politieke dramaserie die zich afspeelt in Washington. Als Democraat Frank Underwood wordt gepasseerd voor de functie van Secretary of State (een van de belangrijkste adviseurs van de president), schuwt hij geen enkele methode om alsnog aan de top te komen. Daarbij wordt hij geholpen door zijn evenzo op macht beluste vrouw Claire Underwood. Maar of dat in seizoen vijf ook nog zo is…

1. Kevin Spacey

Met een Academy Award voor zijn rol in ‘The usual suspects’ en een Oscar voor zijn vertolking van Lester Burnham in ‘American beauty’ op zak, kun je gerust stellen: deze man is een geniale acteur. En als Frank Underwood lijkt Kevin Spacey pas echt goed tot zijn recht te komen: hij brengt de rol van machtszieke engerd zo geloofwaardig dat we ons soms afvragen of Spacey überhaupt een rol speelt.

2. De onderonsjes

Eigenlijk is het een gouden regel in de filmscene: spreek het publiek nooit direct aan. ‘House of cards’-bedenker Beau Willimon lapt deze regel aan zijn laars en doorbreekt de vierde muur. Zeer regelmatig richt Frank zich dus tot jou, de kijker, om zijn plannetjes en wijsheden te delen. En het werkt: je kijkt met nóg meer genot naar hoe Frank zijn omgeving bespeelt, want jij weet allang hoe de vork in de steel zit.

3. Behind every great man…

…is a woman with blood on her hands. Frank en Claire zijn het ultieme powerkoppel: hun relatie is niet alleen gebaseerd op liefde, maar ook op ambitie en promotie. Soms voelt hun relatie als een zakelijke overeenkomst: alles, maar dan ook echt álles wordt eraan gedaan om hogerop te komen. Met de scènes waarin Frank en Claire samen een sigaret roken als hoogtepunt: zijn ze alweer nieuwe plannen aan het smeden, of likken ze hun wonden na een nederlaag?

4. De twijfel

Je vraagt je continu af of de politieke wereld er in het echt ook zo uitziet. Is Mark Rutte eigenlijk een Frank Underwood? Wat heeft hij allemaal moeten doen om zijn positie te veroveren? Maar ook de Amerikaanse verkiezingen zijn nu interessanter om te volgen. Zeker nu het nieuwe seizoen midden in verkiezingstijd valt. Zelfs Obama himself is groot fan: hij schijnt te hebben gesmeekt om seizoen twee iets eerder te mogen zien…

5. Uren en uren vermaak

Last but not least: elke aflevering van ‘House of cards’ duurt een uur, waardoor je steeds het gevoel hebt dat je naar een goede film zit te kijken. En op Netflix kun je ongestoord een paar seizoenen achter elkaar kijken, dus let the binge-watching begin!

‘If you don’t like how the table is set, turn over the table’ – Frank Underwood