50 tinten bordeaux

geen

Ik wil je. Hier en nu. En het maakt me niet uit hoe. Ik moet je. Het mag niet, het kan niet meer. Maar ik verlang zo naar je. Zoveel. Ik kan dit niet onderdrukken. Ik bijt op mijn onderlip. Net te hard. Ik voel dat mijn ogen zonder dat ik het doorhad groot, smekend en poppig zijn gaan staan. Bordeaux, ik wil je.

Oh, bordeaux wat doe je nu
Wie hoopt dat dit het intro is van mijn persoonlijke 50 Shades of Grey waarin Christian Grey slechts een ander tintje heeft gekregen, komt bedrogen uit. Geen zweepjes, geen handboeien, geen “Oh, mister Bordeaux. Wat doet u nu?”. Ik heb enkel en alleen een ongezonde liefde voor – je raadt het wel – de kleur bordeaux.

Bordeaux is het superieure rood. Het rood wat al het rood had moeten zijn. Rood 2.0. Of 3.0. Het opperrood. Zomers prachtig met mosterdgeel, ’s winters mijn favoriete kleur bij zwart en waar en wanneer dan ook een goede match met zachtroze. Onthoud die laatste, je zult er mensen mee verrassen. Nooit had ik door dat bordeaux zo mijn kledingkast overheerste. Tot die ene dag.

Afkicken van bordeaux
“Dat is dezelfde kleur, Marlies.” Mijn mede musicalhobbyisten gniffelden. Kleed je in iets roods, was de opdracht. Bordeaux was mijn antwoord. Het verkeerde antwoord. Waar iedereen in felrood het repetitielokaal binnenliep, koos ik voor diep bordeaux. Voor de duidelijkheid; superieur rood dus! Om mijn alternatieve rode kledingstuk werd hartelijk gelachen; dat was dezelfde kleur.

Terug bij mijn kledingkast kwam het besef; mijn collectie was 50 tinten bordeaux. Leren jasjes, vesten, truien, hemdjes. Drie leeggesmeerde rode lipstick-hulzen in de dieptes van mijn tas. Ik moest afkicken. Bij de AA konden ze me met deze vorm van bordeauxverslaving net niet helpen, – Hoi, mijn naam is Marlies en ik ben verslaafd aan bordeaux – het moest op eigen kracht. Er ging een ban op dit ene tintje rood.

Ik houd van blauw
Iedereen heeft haar kleur. De kleur die lekker veilig voelt. Die je ongemerkt steeds uit het rek pakt. Steeds weer mee naar huis neemt. Het is de truc om te ontdekken waarom die kleur je trekt en in welke andere kleur buiten je comfortzone je die aantrekkingskrachten  terug vindt. Voor mij werd veilig bordeaux, donkerblauw. Nog steeds diep, chic, sexy en vrouwelijk, maar net even anders. Prachtig met zwart, mosterdgeel en borde…

© Beeld: Getty Images